Седмокласници се запознават със съдебната система

Автор: Plovdiv Now 4592
Седмокласници се запознават със съдебната система

Административният секретар на Районен съд - Първомай Атанаска Гаджева разговаря днес с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“, село Градина, на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България“. Лекторът успя да спечели вниманието на присъстващите прогимназисти, като по достъпен за тях начин отговори на въпросите кои са задължителните елементи на Конституцията, какво представлява принципът на разделение на властите, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата и защо Конституционният съд е извън системата на трите разделени власти. Подготвената предварително компютърна презентация онагледи разказа на госпожа Гаджева с интересни подробности по темата.

Беседата на административния секретар на Районен съд – Първомай с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е втора от поредицата планувани срещи с представители на първоинстанционния съд и външни лектори в рамките на Образователната програма. До края на първия учебен срок в часа на класа децата ще разберат правата и отговорностите си според законите на страната ни, ще научат, че наркотиците са лесен начин да загубиш свободата си, а през втория учебен срок ще се запознаят с мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие, ще коментират агресията в училище и възпитателните мерки, налагани на малолетни и непълнолетни при противообществени прояви.

Инициативата е в рамките на Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, организирана съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина