Близки на убития Димитър в Първомай искат по-справедлива присъда

Автор: Plovdiv Now 6707
Близки на убития Димитър в Първомай искат по-справедлива присъда

Автор: Георги Тошев

Близки на убития след пиянски скандал  Димитър Митков обжалват присъдата наложена на неговия приятел Васко Колев. Подаден протест има и от прокуратурата, от където също са недоволни от наложеното наказание.

Процесът е насрочен за четвъртък - 19 януари в Пловдивския апелативен съд.

На 31 октомври миналата година 51-годишният Васко Колев призна изцяло вината си пред Пловдивския окръжен съд и получи наказание от 12 години затвор при първоначален строг режим. Съдът наложи на Колев да заплати и малко над 30 000 лева разноски по делото и разходи направени в хода на разследването. 

Колев многократно заяви, че съжалява за случилото се и, че той е единственият виновен за смъртта на приятеля му.

„Скарахме се и стана белята. Признавам всичко. Признавам си вината. Съжалявам, ама то е късно вече, не мога да го върна. Не мога да искам свобода. Чакам само да чуя присъдата, да ми купят един ковчег и да се свършва вече. На мен присъдата и съдбата ми е ясна” . Това бяха последните думи пред съда на 51-годишния Колев преди да чуе присъдата си.

Той е осъждан общо 9 пъти и престъпленията са тенденция в живота му, а не изключение. Това каза в последното заседание адвокат Димитър Аврамов, представляващ пострадалите и поиска конституирането като частни обвинители и граждански ищци на родителите и брата на починалия Димитър.

Предвид процедурата по съкратено производство, съдът уважи конституирането като частни обвинители, но остави без уважение това, близките да се конституират като граждански ищци. Така майката, бащата и братът на Димитър Митков могат да направят подобно искане в отделно гражданско дело.

Убиецът беше признат за виновен от Окръжния съд и получи 18 години затвор при строг режим, които предвид признаването на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт бяха намалени до 12 години.

Според обвинителния акт, Васил се познавал с жертвата покрай съседката си. Двамата били близки приятели. В деня на скандала - 24 януари 2022 г. двамата с още няколко души ходили до близките села по работа. На връщане взели в автомобила едногодишната внучка на Васил и всички се прибрали в гр. Първомай.

Отишли в къщата на Васко Колев. Там той и Димитър употребили солидно количество алкохол. След няколко питиета, между двамата възникнал спор кой по-добре се грижи за децата, като Васил нарекъл Димитър „сводник“. Димитър Митков се ядосал и го ударил два пъти с юмрук.

Васил Колев решил да му отмъсти и пробол Димитър с нож в ръката, след което му нанесъл и прободно-порезна рана в областта на корема. След това двамата излезли извън къщата. Там наръганият Димитър паднал на земята.

Свидетел на кървавата сцена станал друг приятел на Костов -  Наим, който ги последвал, когато излезли от къщата. Той видял как Васил се е надвесил над тялото на падналия Димитър, а до тях бил кървавия нож. Наим и Васко откарали ранения мъж в болницата, но раната се оказала смъртоносна и на 25 януари 2022 г. Димитър Митков починал от нараняванията си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина