80-годишната учителка от Първомайско изписа дуварите на къщата си със стихове на Ботев и Вазов

Автор: Plovdiv Now 16739
80-годишната учителка от Първомайско изписа дуварите на къщата си със стихове на Ботев и Вазов

Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее – Балканът пее хайдушка песен. Мнозина са чували, че безсмъртното четиристишие на Христо Ботев е записано със златни букви върху черен гранит на колона в Сорбоната в Париж. Отскоро обаче то може да се прочете и върху една от фасадите в първомайското село Искра.

Къщата няма как да остане незабелязана от минувачите, тъй като е превърната в истински храм на българската литература и история. По дуварите оживяват и още стихове на Ботев, Иван Вазов и П.Р.Славейков. До тях са изрисувани майсторски Крала Ешкенази, Райна Попгеоргиева, цар Иван Асен Втори, кан Крум, цар Симеон, Левски и герои от българския фолклор.

Любопитното е, че всичко това е сътворено от 80-годишната начална учителка Неделя. Снимки от дома й се разпространяват в социалните мрежи и събират хиляди лайкове и положителни коментари. А повечето хора са на мнение, че дори на тази възраст жената продължава да ни учи на любов и поклонение пред историята и литературата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина