Знаете ли историята на първата музейна експозиция в Перущица?

Автор: Plovdiv Now 5985
Знаете ли историята на първата музейна експозиция в Перущица?
Знаете ли историята на първата музейна експозиция в Перущица
 
През 1896 г. е основан комитет „27 априлий“ в Перущица. Неговата цел е „опазване и съхранение на паметта на жертвите – герои през 1876 г. перущинци“, разказват от Историческия музей в града.
 
Официално Комитетът съществува от 6-ти февруари 1908 г. -  деня, в който е приет неговият устав, скрепен с подписите на участници във въстанието и потомци на загиналите. Двете основни цели, формулирани в него, гласят следното: „въздигане паметник на мъченически загиналите за свободата на България през 1876 г. перущинци“ и „реставриране и запазване на срутената църква“.
 
След като уставът е узаконен, държавата също дава своя принос и подпомага всячески изпълнението на целите на обществения комитет.
 
До средата на 50-те години на 20-и век са предприети множество действия, чрез които да се опази църквата „Св. Архангел Михаил“ и да се създаде експозиция, с която да се разкаже за подвига на перущенци от април 1876 година. През годините неколкократно са извършвани консервационно-реставрационни дейности, целящи запазването на сградата и на костите на загиналите.
 
За подреждането на пълноценна експозиция са събрани различни предмети и свидетелства, които ясно и точно да покажат случилото се по време на въстанието. Самата експозицция е била изложена първоначално в църквата, а по-късно – в старата читалищна сграда.
 
Текст: Павлина Исова
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина