Власовден и старите обичаи в Перущица

Автор: Plovdiv Now 7060
Власовден и старите обичаи в Перущица

Власовден се е празнувал с колоритни обичаи в Перущица, в старите времена, когато е била още село. Празникът се отбелязва по традиция утре, 11 февруари. Църквата чества свети Власиий, покровител на едрия впрегатен добитък.

В Перущица се е спазвал обичай, наричан „Муканица“. След общоселският курбан хората се прибирали по домовете си със запалени свещи в ръце, като през целия път мучали като крави, цвилели като коне и блеели като овце.

Орачи излизали извън селото, където се борели, имитирайки сблъсък между волове. Вярва се, че през годината най-здравите животни ще са на победилия орач.

Вярва се, че единствено на Власовден воловете не са „стегнати и препасани с девет колана“ и поради това е грях да бъдат впрягани.

За здравето на воловете и предпазването им от болестта „влас“ се пекат обредни хлябове, наричани „Света Петка“, „Блага питка“, „Власувина“, от които раздават на съседи и роднини като мучат по подобие на кравите и биволиците.

Рано сутрин, на този ден, след като почистят оборите, закачват на рогата на воловете обредни кравайчета и ги повеждат на водопой. На реката или кладенеца, орачът сваля хлебчетата, накисва ги с вода и захранва с тях добитъка.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина