Видео показва уникални стенописи от Червената църква край Перущица

Автор: Plovdiv Now 3209
Видео показва уникални стенописи от Червената църква край Перущица

Видео с уникални стенописи от Червената църква показа Историческият музей в Перущица.

Червената църква е забележителен паметник на раннохристиянската храмова архитектура, просъществувал в периода IV-XIII век. С проучването на нейната история се занимавали редица наши (Стефан Бояджиев, Маргарита Ваклинова) и чужди учени (Андре Грабар, Андрей Фролов), разказват от Музея.

Днес се приема, че първоначалната култова сграда, представляваща мартирий, е трансформирана в църковен храм по време на управлението на византийския император Анастасий (491-518). Оттогава е датирано първото изографисване на сградата, вероятно дело на константинополски майстор зограф, в духа на балканската живописна традиция.

Впоследствие, в края на X или началото на XI век, църквата е изписана за втори път, като за този пласт е характерно, че следва системата на разположение на по-стария, запълвайки го на места с нови сюжети и изображения. Кафява рамка обикаля сцените на всички по-късни стенописи.

През 1921 година този вид изображения са документирани за първи път под формата на акварелни рисунки, дело на Олга Белокопитова, оригиналите на които днес се пазят във Византийската библиотека на Колеж дьо Франс в Париж.

Позволихме си да споделим и ние видеото на Историческия музей в Перущица, приятно гледане!

 

Музика: Gregorian Chant.

Автор: Марио Джасим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина