Възрастна болна жена от Перущица принудена да се яви на ТЕЛК на носилка

Автор: Plovdiv Now 17476
Възрастна болна жена от Перущица принудена да се яви на ТЕЛК на носилка

Да ти назначат куп прегледи, на които няма как да се явиш, тъй като състоянието ти не го позволява. Близки на възрастна жена от Перущица сигнализират пред TrafficNews.bg, че са попаднали именно в тази ситуация. От година насам 72-годишната Анка Божкова е на легло, след като претърпява тежък инсулт. В резултат от удара тя получава неврологични усложнения, остава неподвижна и абсолютно неспособна да се придвижва и обслужва сама. 

Миналата година Анка се явява на състав на ТЕЛК, който трябва да определи до каква степен е намалена работоспособността ѝ. В решението си комисията определя 75% неработоспособност. При този процент обаче жената не може да получи чужда помощ. Съгласно Наредбата за медицинската експертиза, това се случва при степен на увреждане над 90 на сто, а в някои изключения - над 80%. 

Според същата наредба "чужда помощ се определя на лица, които не са в състояние да се обслужват самостоятелно при задоволяване на ежедневните си потребности". В епикризите, издадени от наблюдаващите лекари, е записано, че жената има слабост в лявата половина от тялото и е слабо подвижна и на легло. От документите става ясно още, че заболяването протича с подобрение, а Анка е с подобрен мускулен тонус, но все пак "с невъзможна походка и самообслужване". Според лекарите е необходима рехабилитация, за да може тя да подобри двигателните си функции. 

Близките решават да обжалват решението в Националната експертна лекарска комисия. Впоследствие то е върнато за ново разглеждане от ТЕЛК. Така, няколко месеца по-късно, те отново се изправят пред териториалната комисия, откъдето назначават на Анка прегледи при невролог, кардиолог и очен лекар. Семейството обаче смята, че състоянието на жената не позволява тя да обикаля по лекарски кабинети. 

"Първият път, когато трябваше да се яви на комисия, я сложихме в носилка и я закарахме с бус. Казаха да отиде на прегледи - как да се придвижи до лекарските кабинети?", пита съпругът ѝ Асен. Той и една от дъщерите му са неотлъчно до болната жена, а от година насам детето им не работи и почти не излиза, за да се грижи за своята майка. 

Така близките отиват втори път пред лекарската комисия. С тях е и Йордан Баков, за когото Асен работи. Вместо съдействие обаче, двамата твърдят, че са станали свидетели на грубо отношение, след като поискали от териториалната комисия съдействие, за да бъде прегледана жената в дома ѝ. 

"Аз също съм минал през ТЕЛК. Когато се явявах, с мен чакаше близък на болен от Асеновград. Казаха му да не води човека, тъй като състоянието му не позволява. Лекар щял да отиде на място", спомня си Баков. 

Самият Асен пък заяви, че председателят на комисията не е е пожелал да го изслуша, а само констатирал, че назначените прегледи не са извършени и му казал да си отива. 

Така Анка не успява да представи нови медицински документи пред комисията, които да потвърдят състоянието ѝ. Оказва се, че причината да не може да бъде прегледана в дома си е пандемията от COVID-19. 

"Преди години имахме домашни посещения, но заради ситуацията с коронавируса, вече не правим такива, а гледаме документите, донесени ни от пациента и неговите близки", обясни пред наш репортер отговорникът на териториалната агенция д-р Райна Ангелова. Промените са направени с последните редакции на наредбите, които уреждат дейността на ТЕЛК и НЕЛК. 

"Вероятно именно това са обяснили и колегите на пациента - решението им е взето на база документите, които са представени", допълни тя. 

Д-р Ангелова бе категорична, че няма как пациент с по-нисък процент на инвалидност от 91% да получи чужда помощ. Наличието на такава носи повече услуги, които се поемат от държавата. На първо място, пациент, който не е в състояние да задоволява сам ежедневните си потребности, получава надбавка към пенсията си. Освен това, той има достъп до редица социални услуги, като допълнителни надбавки и услуги, в зависимост от доходите си, както и достъп до личен асистент. Потребността от такива услуги се определя от комисиите.

Близките на Анка са категорични, че подобни социални услуги са необходими на семейството, което в момента се издържа единствено от приходите на Асен и пенсията на Анка. Без доходи е тяхната дъщеря, която е неотлъчно до леглото на майка си. Разходите по лечението на Анка обаче се увеличават. Семейството е разочаровано от отношението на лекарите и смята, че не е коректно възрастна и неподвижна жена да трябва да пътува до друг град, за да бъде прегледана. Единственото, което обаче лекарите могат да направят, е да действат според правомощията си, определени от наредбите.  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина