Увеличава се броят на заболелите от варицела в областта

Автор: Деница Лещева 5856
Увеличава се броят на заболелите от варицела в областта

Все повече са пациентите с варицела в Пловдивска област, сочат данните на РЗИ. За периода 12.04 – 18.04.2018 са регистрирани общо 182 случая, 86 от които са на територията на областния град. Броят на заболелите в останалите населени места е 96.

Общият брой на заболелите е с 37 души повече в сравнение с регистрираните случаи за периона 04.04 – 11.04.2018г. През първата седмица на месец април е имало общо 145 болни, а 101 от пациентите са били на територията на Пловдив. Това означава, че броят на заболелите в града намалява за сметка на регистрираните случаи в останалите населени места от Пловдивска област. 

Най-честият симптом на варицела е сърбящият обрив. Инфекцията обаче е в тялото ни между една и три седмици преди появата на червени мехури. Симптомите включват също треска, главоболие, загуба на апетит. Най-често те се проявяват един-два дни преди обрива. 

Самият обрив минава през три етапа - развиване на червени и розови петна по тялото, превръщането им в мехури, от които изтича течност и постепенното им изчистване. Той мoжe дa e мнoгo cъpбящ, ocoбeнo пpeди дa ce нaxлyзи c ĸopичĸa.

Можем да заразим околните 48 часа преди кожното раздразнение. Болестта се предава и по време на обривите, чието пълно изчезване често отнема до 14 дни. 

Добрата новина е, че вирусът рядко повтаря един и същи пациент. Според някои, малките пациенти често прекарват заболяването значително по-леко от възрастните.

Според данните, е нараснал и броят на регистрираните чревни заболявания. В първите дни на април те са били общо 48, а 19 от тях са регистрирани на територията на Пловдив. През изминалата седмица са регистрирани 57 нови случая, от които 32 са на територията на Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина