Шампионката Кръстина Гьошева - родена в Перущица и почетен гражданин на града

Автор: Plovdiv Now 9187
Шампионката Кръстина Гьошева - родена в Перущица и почетен гражданин на града

Шампионката Кръстина Гьошева - баскетболистка от световна величина, е един от 35-те почетни граждани на Перущица, намерили полагащото им се уважение в изложбата на Историческия музей в града, която остава на разположение на публиката до 20 октомври.

Родена е на 7 юли 1932 г. в Перущица. Името й е записано със златни букви в историята на българския баскетбол. Два пъти е световна шампионка (1954, 1961 г.), носителка на пълна колекция от медали от европейски първенства - златен, сребърен и бронзов. Има две титли от универсиади. Два пъти е обявявана за най-добър защитник на континента, два пъти е включена в символичния отбор на Европа и един път – в световния.

За 21 години играе над 170 срещи за националния отбор на България. Завършва деветия випуск на ВИФ, където остава като преподавател до пенсионирането си през 1988 г., като преди това става доцент и защитава докторат на тема любимия си спорт.

Била е заместник председател на Федерацията по баскетбол, а също и експерт на Европейската и Световната женски комисии на FIBA в продължение на 10 години.

Носителка е на орден "Кирил и Методий", II степен. Почина на 02.08.2020 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина