Със заря и военен духов оркестър отбелязваме „мъртвия празник“ на героичната Перущица

Автор: Plovdiv Now 9000
Със заря и военен духов оркестър отбелязваме „мъртвия празник“ на героичната Перущица

Тържествена програма очаква перущинци по повод  „мъртвият празник“ в героичния град. Утре ще бъде отбелязана 142-годишнината от славната Априлска епопея.

В 19,30 ч. в Историческата църква „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена заупокойна панихида. От 20,00 ч. на централния площад следва рецитал „Наследниците на Априлци“, а в 20,30 ч. е ритуалът по издигане на националното знаме. След приветственото слово на кмета на Община Перущица г-н Ради Минчев, признателните граждани и гости ще сведат глави в едноминутно мълчание, и ще поднесат цветя и венци на паметните места. Ще бъде представена  театрална възстановка по сценарий и режисура на Петър Тосков и Алексей Кожухаров. В края на програмата е тържествената вечерна проверка – заря с участието на представителни роти от Четвърти артилерийски полк – гарнизон Асеновград и на Представителен духов оркестър на военновъздушните сили.

Интересна програма ни очаква и на 10 май - празника на град Перущица. В 13,00 ч. ще се проведе турнир „Тенис на маса“, организиран от Професионална гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев“ под патронажа на кмета г-н Ради Минчев. В турнира ще вземат участие състезатели, разпределени в 2 възрастови групи - до 18 години и над 18 години.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ГРАДА ПРЕЗ МАЙ

От 19,00 ч. същия ден,  в салона на читалището гостува Трупа за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танца на вятъра“ – гр. Стара Загора, която ще представи един запомнящ се танцов  спектакъл.  

На 11 май Перущица ще бъде домакин на  национална кампания за подкрепа на българския език в българската музика „Изпей „Обичам те“ на български“ с група „Хоризонт”.  На централния площад, от 19,00 ч. ще бъдат  изпълнени хитовете на най-известните български рок групи, в концерта ще вземат участие местните изпълнители – Габриела Мишева и Танцово студио „Самодиви“.

На 12 май, с начален час 10,00  е юбилейният X Арт фестивал. Перущица очаква  да пеят и танцуват индивидуални изпълнители и състави от областта и региона, както и от детските и учебни заведения в Перущица.

Последното събитие от честванията ще се състои на на 19 май в Даново училище. В 11,00 ч. ще се състои родова среща с потомците на Димитър Малинчев – герой от Априлското въстание през 1876 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина