Съединението, перущинци и Георги Натев - забележителен общественик и учител

Автор: Plovdiv Now 8021
Съединението, перущинци и Георги Натев - забележителен общественик и учител

Историците нямат общо мнение по въпроса кой е бил главният двигател на Съединението – дали княз Батенберг или Стефан Стамболов, дали Петко Каравелов или майор Данаил Николаев, разказват от Историческия музей в Перущица.

Истината е, че Съединението е общо дело, за което допринасят всички участници в него. Сред тях видно място заемат перущинци, начело с Георги Натев.

Георги Натев е забележителен общественик и учител, а в събитията около Съединението е бил представител на селищата от целия пловдивски регион. Централната роля на Георги Натев не е случайна. Той е участник в Априлското въстание, когато Перущица достойно заявява, че нейните жители са "свободни преди Освобождението". Нека завършим със спомените на Георги Натев за величието и драмата на онези дни, когато българите за пръв път след пет столетия отново действат като народ, и без които Съединението през 1885 г. не би било възможно.

"Ако би могла да говори нашата земя, тя би ни разказала много единични кървави разправии и би ни казала, че в българската земя няма друм по завоите и водопадите, на който не са разигравани кървави сцени между турци и българи; няма българска къща, в която да не е свирепствувал произволно някой правоверен турчин, и няма българско огнище, необлято с кървави сълзи от дивите обиди на това още по-диво госпдстващо племе. Няма брод по българските реки, през който българин да не е пренасял някой турчин. Най-после няма българска гора, на която изворите, студени води и сенчести дървета да не са свидетели на охкания и стенания пълни с пламенни въздишки и злобни заканвания по адрес на угнетителите турци. Такова беше положението на нашия народ под турско иго. Може с положителност да се каже, че в онова време нямаше българин, който да стои вън от общото движение..."

Автор: доц. Веселина Вачкова

Георги Натев е роден през 1854 г. в Перущица. Активен участник през деветте свободни дни на Перущица през април 1876 г. След Освобождението е учител в Перущица, Брацигово, Калагларе /Долно Левски/, Пещера и в други села. Представител на селищата от целия регион в провежданите сбирки и  събрания за обявяване на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Участник в бунта на перущенци  през 1886 г. срещу Стамболовите репресии и е принуден да емигрира в Цариград. Окръжен съветник в Пловдивска област. Член на Пловдивската окръжна постоянна комисия; окръжен и районен училищен инспектор. Главен учител в Перущица. През 1901 г., като участник, публикува първата книга отразила историята и събитията през Априлското въстание през 1876 г. в Перущица. 

Починал през 1928 г.  

Удостоен посмъртно със звание „Почетен гражданин на Перущица” с решение № 60 на Общински съвет, протокол № 5 / 28.05.2010 г.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина