Представят посмъртно две книги на доц. Елка Дроснева в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 18826
Представят посмъртно две книги на доц. Елка Дроснева в Пловдив

На 10.12.2018 г.  от 16.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат представени книгите „Сборниче за академик Васил Златарски“ и „Перущица, гласове от миналото, настоящето и бъдещето“ – т.12 , издадени под съставителството на доц. д-р Елка Дроснева.

Книгата за акад. Златарски е посветена на 150-годишнината от рождението на големия български историк и представя животопис за него, очерци за личния му архив в БАН, библиография на трудовете му и изследвания за него. А поредното, 12-то томче за Перущица представя поредица от документи и материали от научните и културни събития в Перущица, както и духовния живот в нея в периода 2016 – 2018 г.

Доц. д-р Елка Дроснева е родена през 1953 г. във Варна. Историк със силно присъствие в българската наука – била е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Югозападния университет „Неофит Рилски, Русенския университет „Ангел Кънчев“. Научен сътрудник в БАН. Интересът й като учен е насочен към Балканите, българските родови хроники, местния фолклор, Библията. Животът я свързва с Перущица и тя посвещава голяма част от научния си и творчески път на нея. Доц. д-р Елка Дроснева напусна този свят на 3 март 2018 г.

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина