Поклон пред паметта на Петър Бонев, загинал при отбраната на Перущица!

Автор: Plovdiv Now 35587
Поклон пред паметта на Петър Бонев, загинал при отбраната на Перущица!

На днешния 30 април стават 145 години от героичната смърт на Петър Бонев Тошев. Той е български революционер и учител. Един от ръководителите на Априлското въстание (1876) в Перущица.

Петър Бонев е роден през 1837 г. в Перущица. Получава първоначалното си образование в родния си град. По-късно продължава гимназиалното образование в Белград. Тук попада в средите на революционната българска емиграция и влиянието на Георги Раковски и Васил Левски. Участва в Първата българска легия (1861 – 1862). След разтурването на легията се завръща в България и учителства последователно в Перущица и Пазарджик.

Участва заедно с Васил Левски в създаването на Перущенския частен революционен комите на ВРО и е негов председател. Включва се и в Пазарджишкия частен революционен комитет.

Особено деен е организирането на Априлското въстание през 1876 г. Завръща се в Перущица и отново е начело на комитета.

При избухването на въстанието командва силите в Перущица и организира отбраната на града. Съпротивата на перущенци е сломена, едва след като срещу тях е изпратена редовна османска армия, използваща артилерия.

Петър Бонев загива по време на сраженията с многократно превъзхождащ противник. Той напуска този свят на 30 април 1876 година, едва 39-годишен.

Снимка: картина на Васил Горанов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина