Почистен е паметникът над Перущица, кметът благодари на доброволците

Автор: Plovdiv Now 5415
Почистен е паметникът над Перущица, кметът благодари на доброволците

Почистен е паметникът над Перущица, а кметът Мария Вълканова благодари на доброволците, които се включиха в акцията.

Припомняме, че днес, 7 май, от 15.00 часа, беше планирано почистването на района край Паметника на трите поколения в Перущица. Организатор беше Общината, като бяха поканени и доброволци да помогнат. На всички бяха осигурени чували и ръкавици.
 
Акцията беше по повод двудневните тържества в Перущица във връзка с честването на 145 години от Априлсктата епопея - на 9 и 10 май.
Припомняме и програмата на тържествата в двата дни:
 
На 9 май 2021 г. от 11.00 ч. пред Историческия музей ще се състои церемония по издигане на националния флаг на Република България. Тържеството ще продължи с шествие за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметникът на Петър Бонев и костницата в Историческата църква „Св. Архангел Михаил“. Ще има и кратка тържествена програма.
 
Кулминацията на тържественото отбелязване на Априлската епопея е същия ден от 20.30 ч. на Паметника на трите поколения. Там ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на тримата старци-парламентьори, ще се представи историческа възстановка на епизоди от Априлското въстание и ще се проведе тържествена заря-проверка, с участието на военен гарнизон и военен духов оркестър.
 
Предвид отдалечеността на Паметника на трите поколения от центъра на града и ограниченото място за паркиране до него и с цел избягване на струпване на много хора, предвид епидемичната обстановка в страната, пред Младежкия дом в Перущица ще бъде поставен видеоекран, на който ще се излъчва програмата от Паметника на трите поколения. Събитието от Паметника ще може да се гледа в реално време и в YouTube, като инструкции за включване и детайли за това ще споделя допълнително.
 
"Призовавам всички, които изберат да присъстват на Паметника на трите поколения, да са без автомобили", написа кметът.
 
Празничната програма ще продължи и на 10 май – празника на Перущица. От 17.30 ч. в Историческата църква „Свети Архангел Михаил” ще бъде отслужена панахида за загиналите в Априлското въстание в Перущица.
 
От 18.00 часа на площада пред Младежкия  дом ще започне празнична програма с участието на децата от учебните и образователните институции в града и читалище „Просвета-1862“.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина