Перущица ще почете паметта на загиналите в битката при Комаров камък през 1912

Автор: Plovdiv Now 11267
Перущица ще почете паметта на загиналите в битката при Комаров камък през 1912
На 5 октомври, от 16.30 часа, в двора на църквата „Св. Атанасий“ в Перущица ще бъде отслужена панахида от отец Симеон Матев по повод 110 години от Балканската война в памет на геройски загиналите в битката при Комаров камък през 1912г.
 
На 17 септември 1912 с царски манифест е обявена война на Турция. Започва така очакваната „помощ за брата роб“. Всички мобилизирани и доброволци са изпровождани с музика от цялото население до сборните пунктове. Войниците перущинци са на позицията над селото до т.нар. Тъмрашки клин.
 
На 5 октомври 1912 съставена в по-голямата си част от перущинци, войсковата единица на „Чуренската група“ взима участие в първото сражение от започналата война. Макар и укрити зад пожънатите снопи, те успяват да отблъснат противника по „Кадиева варица“ и „Комаров камък“ и да превземат турската гранична кула до „Бей бунар“. В този първи бой загиват 11 и са ранени 22-ма перущинци.
 
През последвалите боеве по пътищата на армията ни по време на Балканските войни, с мисълта за защита и освобождение на „брата роб“, загиват общо 41 перущинци
 
Може да бъде изображение с 3 души, огън и текст, който гласи '110 години от балканската война Ha 05.10.2022г. om 16.30ч. Ð двора на църквата атанасий Ð гpag перущица ще бъде отслужена панахида om отец симеон MameB Ð namem на геройски загиналите Ð Sumkama при комаров камък през 1912г. панахида, паметно слово и поднасяне на венц и цветя, община перущица ще почете cBoume герои om балканската война'
 
 
 
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина