Перущица празнува Независимостта с изложба и интересна презентация

Автор: Plovdiv Now 5265
Перущица празнува Независимостта с изложба и интересна презентация

Перущица ще отбележи тържествено 111 години от обявяването на Независимостта на България - 22 септември. В Дановото училище, в 11,00 часа, ще бъде показана интересна историческа изложба. Историческият музей пък ще покаже презентация за Тодор Кръстев.

Историята помни, че на този ден през 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт съединената през 1885 година Българска държава става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

На първата годишнина през 1909 г. празникът се чества много тържествено. В архива на цар Фердинанд, който внукът му Симеон Сакскобургготски дари преди две години на Централния държавен архив, има снимки от първата годишнина – с царя, със семейството му, с правителството. 22 септември се чества по българските легации и консулства в чужбина, издава се възпоменателен кръст, взима се решение да се състави Зелена книга на независимостта, която обаче не излиза по външнополитически съображения. След Първата световна война празникът е честван едновременно с възшествието на цар Борис III по нов стил на 5 октомври. Поради тази причина след 1944 г. празникът е обявен като царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина