Перущинци се стекоха към площада, за да почетат героите от Априлското въстание ВИДЕО и СНИМКИ

Автор: Деница Лещева 12740
Перущинци се стекоха към площада, за да почетат героите от Априлското въстание ВИДЕО и СНИМКИ

Перущинци и жители на градове от целия регион се събраха на площад "27-ми априлий", за да почетат паметта на героите, загинали при потушаване на Априлското въстание. Вчерашните празници започнаха много преди вечерната тържествена програма. Деца и възрастни от целия град се бяха събрали на площада от рано, а актьори и танцьори от АМТИИ събираха погледите по време на репетициите за възстановката. Преди да започнат честванията, гражданите посетиха и пазара, който бе окупирал терена пред Общината. Младите изпробваха точността си, като се опитаха да си "отстрелят" награда и се подкрепиха с някоя вкусотийка преди тържествата. 

Празничният дух витаеше из града през целия ден, а вечерта площада бе превзет от военни, родолюбци, облечени в традиционно облекло, и граждани. Жители на близки градове бяха дошли специално, за да вземат участие в програмата. "Мъртвият празник", както го наричат, приобщи и най-малките граждани, чиито изпълнения откриха тържествата. Налице бяха граждани, народни представители, кметове на общини, военен духов оркестър, представителен взвод, актьори, деца от местните детски градини и патриотите от пловдивския Комитет "Родолюбие". 

Вечерта започна с панихида в църквата "Св. Архангел Михаил" - последното убежище на априлци, където 22-ма местни граждани извършили нечуван подвиг. Последователите на Спас Гинов и Кочо Честименски предпочели края им, както и този на близките им, да бъде от собствените им ножове, вместо от побеснелите башибозуци. Гражданите, предвождани от официална делегация начело с кмета Ради Минчев, запалиха свещ и се помолиха заедно за жертвите. 

Малчуганите от местната детска градина пък впечатлиха присъстващите с рецитал на част от "Защитата на Перущица". Децата изпълниха няколко танца, облечени в традиционни дрехи. Официалната част включваше празнично слово на Ради Минчев и поздравителни адреси, изпратени от президента на Република България, народни представители, министри и кметове на общини.

Предвождани от духов оркестър, военни, родолюбци, официални гости и жители на Перущица се отправиха на шествие, за да поднесат венци пред паметната плоча на героите братя хаджи Тилеви, паметника на Петър Бонев - ръководител на Априлското въстание в Перущица, както и в в църквата "Свети Архангел Михаил". 

Програмата продължи с театрална възстановка, която проследи историята на града от основаването на античния Драговец до жестокото потушаване на въстанието. Сред акцентите в представлението бяха историите на Петър Бонев и първия учител в града Христо Г. Данов, а една от най-мрачните сцени бе прощаването на Спас Гинов и Кочо Честименски със семействата им.  

След края на представлението дойде време и за дългоочаквания гвоздей в програмата - тържествената заря проверка. Всички присъстваха в строя - всички, освен героично загиналите при Априлската епопея, Освободителната война и войните за национално обединение. Граждани, военнослужещи, участници, кметове и държавници паднаха заедно на колене, за да почетат паметта им и се изправиха отново, за да чуят химна на България. А след това небето бе озарено от красиви фойеверки, които сякаш изгаряха точно преди зрителите да протегнат, за да ги докоснат. 

Празникът на Перущица продължава и днес. Наситена на интересни събития програма ще ни радва до края на седмицата. Вижте я! 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина