Отменят за първи път “Мъртвия празник“ в Перущица

Автор: Деница Лещева 17980
Отменят за първи път “Мъртвия празник“ в Перущица

Мъртвият празник" в Перущица няма да се проведе тази година. За първи път местните жители няма да отдадат почит на героите от Априлската епопея. Това оповести в социалните мрежи кметът на града Мария Вълканова.

На 9 май се навършват 144 години от Априлското въстание. Паметта на героите се чества почти във всяка община. До този момент няма официална информация за отмяната на празниците в други населени места в страната. На практика обаче това е неизбежно, поради факта, че извънредното положение ще продължи поне до 13-и май, а властите предприемат строги мерки против струпването на хора. 

Тържествата в Перущица традиционно включват възстановка на събитията и тържествена заря-проверка. Това е един от градовете, в които Априлското въстание бива потушено с особена жестокост. Героичният подвиг на мъжете, жените и децата, които избрали сами да сложат край на живота си, вместо да попаднат в ръцете на турците, е възпят във Вазовата епопея. 

Тази година кметицата предложи на своите съграждани нестандартен начин да почетат празника.

"Иска ми се да подготвим сами, без външна професионална помощ, клипче или кратко филмче, което да качим и гледаме всички, точно на 9-ти май. Нека отбележим нашия празник, с много признателност и гордост в сърцата, макар и от вкъщи ", апелира тя. Всички, граждани, които имат желание да се включат в създаването му, могат да се свържат с градската администрация. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина