Нерегламентирани замърсявания в общините Перущица, Асеновград и Садово, глобите са до 10 бона

Автор: Plovdiv Now 5774
Нерегламентирани замърсявания в общините Перущица, Асеновград и Садово, глобите са до 10 бона

Нерегламентирани замърсявания в речни легла и прилежащи територии са установени от Регионалната инспекция по околната среда и водите за Пловдиска област.

Заповед на министъра на околната среда и водите инспекцията задължи кметовете до 15 март да извършат цялостен обход на речните легла и прилежащи територии и при установени нерегламентирани замърсявания да предприемат  действия за почистването им, както и да не допускат следващо замърсяване.

Едновременно с проверките за наличие на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци са извършени и планови проверки за чистотата на населените места.

Експертите на РИОСВ са направили общо 85 планови и извънредни проверки на място в Общините Асеновград, Садово, Кричим и Перущица за наличие на нерегламентирани замърсявания в  населени места и речни корита.

Дадени са 14 предписания на кметове на общини за почистване на нерегламентирани замърсявания в Община Асеновград, Садово, Перущица. Законът за управление на отпадъците задължава кметовете на общини да отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища, както и организиране на тяхното почистване.

РИОСВ-Пловдив  ще осъществи последващ контрол по изпълнение на дадените предписания. При извършените проверки  за нерегламентирани замърсявания на реките  са констатирани замърсявания с отпадъци в селата Тополово и Леново на община Асеновград.

В Тополово в коритото на отводнителен канал и по неговото протежение и диги е констатирано замърсяване с отпадъци, а в Леново – замърсявания в  река Леновска, през преминаващото селско дере и по ската на сухо дере срещу гробищния парк.

За констатираните нерегламентирани замърсявания ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. Законът за управление на отпадъците  предвижда налагане на глоба на кмета на общината в размер от 3000 лв. до 10 000 лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина