“Неочакваният Дали“ - откриват уникалната изложба в Перущица

Автор: Plovdiv Now 20140
“Неочакваният Дали“ - откриват уникалната изложба в Перущица

Ценителите в Перущица ще имат уникалната възможност от 3 декември 2022 г. до 2 април 2023 г. да се насладят на оригинали на Салвадор Дали. Изложбата е подредена в Дановото училище по инициатива на Историческия музей.

Салвадор Дали е виден испански художник, скулптор, режисьор и писател. Един от най-известните художници на сюрреализма.
Изложбата "Неочакваният Дали" е съставена от 60 експоната от колекция Кесаури на оригинални творби на Салвадор Дали като гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа: ситопечат на коприна от поредицата "Алхимията на философите" (1975)", „Сюрреалистични цветя ", "Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi", серия медали "XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984", керамика "Завладяването на Космоса II", рисунки върху порцелан от серия "Седемте изкуства".
 
Изложбата откроява основните ключови аспекти в творчеството на най-великия художник на нашето време - Салвадор Дали. Целта й е да помогне на публиката да види и разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език под формата на изображения, които често приемат нематериален аспект, но ясно се усещат от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широк спектър от нещо неописуемо, но много по-важно от наблюдаваното. Този пъзел и мистерия привлича и принуждава да се замислим върху основните въпроси на живота. Творчеството на Дали е по-скоро да „мислиш“, отколкото да „виждаш“. Картините на Дали илюстрират предимно неговите теории и идеи. За него е важно да не представя това, което виждаме, а това, което чувстваме, мислим, вероятно без да го осъзнаваме.
 
Творбите, представени на изложбата, са оригинали от Салвадор Дали, признати от него за такива. Автографът му върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.
 
За изложбата се предлага уникалният и иновативен аудио гид, специално създаден за безопасността срещу COVID19.
Куратори: Василий Кесаури, Александър Кесаури.
 
ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ИЗЛОЖБАТА
1. Входен билет за:
- Възрастни – 12 лв.
- Ученици и пенсионери - 8 лв.
- Група от 10 души ученици с придружител – 4 лв.
- Деца до 6 години – безплатно
2. Входен билет с аудиогид за:
- Възрастни – 14 лв.
- Ученици и пенсионери - 10 лв.
- Група от 10 души ученици с придружител – 6 лв.
- Деца до 6 години - безплатно
 
Източник: Туристически информационен център - Перущица
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина