Надеждата умира! Прекратиха спасителната акция за Боян

Автор: Plovdiv Now 6946
Надеждата умира! Прекратиха спасителната акция за Боян

Прекратиха спасителната акция по издирването на изчезналия под връх Шиша Пангма в Хималаите български алпинист Боян Петров. Днес в търсенето отново се включи и хеликоптер, а от китайския спасителен екип претърсиха района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във Фейсбук Кирил Петков, който е част от екипа на алпиниста ни.

Ако е загинал, искам да остане в планината. Самият той това иска. Сигурно и планината това иска, каза жената до Боян – Радослава Ненова. Алпинистът ни има корени в Перущица, също така е живял и учил в Пловдив като по-млад. Той остава в историята като първият българин, изкачил 10 от 14-те хималайски осемхилядника.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина