Кристално чист въздух и невероятни гледки - раят на Родопите край Перущица!

Автор: Plovdiv Now 36139
Кристално чист въздух и невероятни гледки - раят на Родопите край Перущица!

Само на 20 км от Перущица в сърцето на Родопите се намира раят Върховръх - царството на кристално чист въздух, билки, горски плодове, гъби, красива природа и невероятни гледки.

До там се стига по асфалтов път, по който на много места има пейки за отмора и невероятни гледки към Перущица, равнината, та чак до Стара планина.

На 3 км от Перущица се намира пък природният феномен „Манастирски скали“ и останки от древната крепост Перистица, мегалитно селище и манастира „Свети Тодор“, изиграл важна роля през Априлското въстание и опожарен след това.

Преминавайки през множеството завои нагоре стигаме до китното селце Скобелево. За съжаление селото е опустяло, но останалите жители, повечето от които доста възрастни, ще ви посрещнат и нагостят приятелски. Поминъкът е почти замрял, но все още хората отглеждат ягоди, малини, картофи, които продават на преминаващите.

От тук може да си купите и невероятно дъхаво сладко от горски плодове. Продължавайки нагоре, стигаме до вилното селище Върховръх. На километър от началото на селището се намира и хижа „Върховръх“, на 1550 метра надморска височина, която приема туристи.

От нея тръгва път към едноименния връх /1633 м/. От тук водят началото си много туристически маршрути и екопътеки. През август Върховръх е домакин на Национален родопски събор.

В обратна посока се стига до село Чурен, многолюдно навремето, с училище, магазин и църква. Днес селцето е превърнато във вилна зона, а невероятните гледки са във всички посоки. На една от височините се намира и църквата „Св. Пророк Илия“, изцяло възстановена от спонсори и дарители. Селцето е изходен път към съществуващото някога село Тъмраш. И накъдето и да се обърнеш, все е Родопа, все е България!

Източник: Туристически информационен център - Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина