Кметът на Перущица за предимствата на планираната пешеходна зона в центъра

Автор: Plovdiv Now 14117
Кметът на Перущица за предимствата на планираната пешеходна зона в центъра
"Уважаеми съграждани,
Разбирам, че на някои от Вас не им харесва решението за обособяване на пешеходна зона в центъра на град Перущица. Зная, че на някои от Вас, с тези затворени 100 метра ще им се удължи пътят до дома с автомобил, но става въпрос за не повече от 565 метра", написа кметът на Перущица по повод планираните промени в центъра на града.
 
Ето какво заяви още Мария Вълканова по темата и във връзка с недоволството на някои граждани:
 
Уважаеми съграждани, това ще Ви струва точно 1 минута и 13 секунди с автомобил, при скорост 30 км/час и точно 11 стотинки за изгореното гориво при цена 2,11 лева за бензин А95, при нормен разход 9/100 км.
 
Нима е толкова много, че да се пренебрегне спокойствието на майките с малки деца, чийто деца играят в парка и на площада?
Нима животът и здравето на децата не са най-важни?
Нима е толкова много, че да лишим Перущица от истински център-свързващ повечето исторически обекти?
 
Перущица има потенциал за развитие на туризъм. Перущица се развива.
 
Нима не забелязвате как се увеличават туристите и посетителите на нашия град?
Нима не забелязвате колко хора има по всяко време на пейките около фонтана и в парка /дори сега с разкопания площад в съседство/? Нужно ли е заради тези допълнителни максимум 565 метра за някои от Вас, да бъдат обгазявани и притеснявани от преминаващите автомобили в близост?
 
Зная, че сега ремонтът на площада носи прах, не е приятна гледка, но само след няколко месеца ще мине и ще имаме истински, хубав център, който ще радва всички жители и гости на Перущица.
 
Успях да договоря с ВиК Пловдив да подменят и водопровода под площада, така че шансът да се налага да се разкопава след приключването на ремонта да е минимален. Разбира се, сега това създава допълнително неудобство, с често спиране на водоподаването и още повече и непредвидени строително-ремонтни дейности. Но скоро ще приключи.
 
Зная, че повечето жители на Перущица подкрепят решението за затваряне на част от ул.”Петър Бонев”. Много хора ми се обадиха и писаха в подкрепа на това. Постоянно питам хората, които срещам какво мислят по този въпрос. На проведената наскоро открита приемна само 2-ма от всички присъстващи не бяха съгласни с обособяването на пешеходна зона в центъра на града и казаха, че се събира подписка против това предложение. В подписката според тях имало 82 подписа и те заявиха, че всъщност нямат намерение никъде да я внасят.
 
Сигурна съм, че предложението за затваряне на част от улицата ще събере много повече подкрепа за много кратко време.
И не на последно място вече има решение на Общински съвет Перущица.
 
От всички 13 съветника - 9 гласуваха “за”, 3-ма “против” и 1 “въздържал се”. Тези 9 гласа са на хора от 4 различни политически партии, но всички те вярват, че това е правилното и добро решение.
 
Разбирам съпротивата на част от Вас, зная че всяка промяна се приема трудно, но не приемам основния аргумент на 3-мата съветника, които бяха против - че ще им се наруши комфортът.
 
Мисля, че всички ние, които вземаме решения и носим отговорност, нямаме право да се ръководим от личния интерес и комфорт. Водещ за мен и общинските съветници трябва да бъде обществения интерес.
 
След взетото решение от Общински съвет-Перущица, беше входирано писмо със списък на несъгласни граждани, в Общината и Областна администрация Пловдив, с твърдения за незаконосъобразност. Това разбира се не отговаря на истината и възражението не беше уважено от областна администрация Пловдив. Срокът за връщане на решението от областния управител изтече и решението вече влезе в сила.
 
Ангажирам се да запълним всички дупки по алтернативните пътища в близост до центъра, но все пак Ви призовавам да ползвате бул.”Иван Вазов”, който е широк и удобен да поеме всички автомобили.
 
Ще възложим да се изработи организация на движението в центъра и да се обособят допълнителни паркоместа.
Очаквам скоро да получим одобрение и финансиране на проект за подмяна на настилката на около 3 км по части от 10 улици в Перущица.
 
Вярвам, че съвсем скоро Перущица ще е по-хубаво и по-приятно място за живеене.
 
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина