Кметът на Перущица: С парите, с които разполага Общината, ще направим възможно най-много неща

Автор: Plovdiv Now 16009
Кметът на Перущица: С парите, с които разполага Общината, ще направим възможно най-много неща

Кметът на Перущица г-жа Мария Вълканова направи подробно и мотивирано обръщение към жителите на общината по повод започнатите дейности по облагородяване на града, инвестициите от 66 000 лева без ДДС и как най-разумно и най-ефективно ще бъдат използвани тези средства. Ето какво написа тя на официалната си фейсбук страница:

Уважаеми съграждани,

Радвам се, че на повечето от Вас ремонтът на централния парк, в т.ч. и фонтанът се харесва. Разбирам, че всяко нещо, което правим получава и негативна оценка от част от Вас. И това е нормално, защото няма как вкусът на всички да е еднакъв. Но някак не е нормално тази негативна оценка да е винаги от едни и същи хора.

Радвам се, че те са съвсем малка част и към тях искам сега да се обърна и да ги попитам нима повече им харесваха затрупаните с пръст, приличащи на гроб, остатъци от шадраван до Музея. И мислят ли, че можехме да направим уникален фонтан, специално за нас проектиран и изработен като някой от изградените в Дубай например, много модерен и скъп.

И защо се очаква, че в парка фонтанът трябва да е е в стила на историческите обекти, намиращи се от другата страна на Историческия музей? Наистина ли не Ви харесва фонтанът, основата, на който е възможно най-изчистената и подходяща за всичко наоколо. На кой точно, в някое от близките населени места Ви прилича, защото аз не намирам особена прилика с никой. Сигурни ли сте, че когато бъде довършен и потече вода по него и светлинките му светнат, ще е грозно?

Знаете ли, че за 66 000 лева, без ДДС, ще успеем да подменим всички алеи в парка, да се изградят отново всички цветарници в него, да се закупят нови пейки и кошчета, да се направи осветление и фонтан, както и да се изгради поливна система за тревните площи. И фирмата-изпълнител и аз можехме да изберем само фонтан за 66 000 лева, че и за повече, но не можехме да си го позволим, защото с парите, с които разполага Общината се опитваме да направим колкото се може повече неща. Знаете, че пейките в парка бяха на повече от 40 години, тревните площи не се поливаха... майките с детски колички, както и хората с увреждания, а и не само, трудно се предвижваха по амортизираните и неравни алеи.

И ще попитам знаете ли за 66 000 лева какво е направено в Перущица през 2019г., когато не аз бях кмет? Ами, ще Ви кажа. През 2019г. са извършени дейности за почистване на нерегламентирани сметища на стойност 63 520 лева. През 2020г. общината почисти в пъти повече боклуци от нерегламентирани сметища, като похарчи само 3 024 лева. И проверяващите от Регионалната инспекция по околната страна и водите бяха доволни от резултата и подписаха протокол, че техните предписания са изпълнени.

Преди около година получих Вашето доверие, за което отново Ви благодаря! И сега Ви моля да проявите малко търпение и да не очаквате, че с магическа пръчица ще реша проблемите, трупани с години. И аз зная, че има по-важни и приоритетни за града и неговите жители проекти, като тези за пътя Перущица-Йоаким Груево, водопроводната мрежа, улиците.... но за тях са необходими милиони левове, коити първо трябва осигурим отвън. Мен не ме чакаха тези милиони, годината се оказа особено трудна с неочакваната пандемия от коронавирус и пренасочването на голяма част от бюджетните средства, а и не само за справяне с последиците от нея.

Въпреки това вярвам, че ще получим голяма част от необходимите ни средства в рамките на мандата, с много работа и желание за промяна и развитие.
Всеки иска покрай него да е хубаво, пред неговия дом, на неговата улица.

И аз искам навсякъде да са извършени необходимите ремонти, да е изградено всичко, което липсва и да е озеленено, поддържано и красиво, но това ще отнеме време и много пари, които първо трябва да осигурим от европейските и национални фондове.
При получаването на европейски средства винаги има изискване за минималния брой хора, до който ще достигне съответната инвестиция или този брой носи точки и съответно се взима предвид при класирането на подадените проекти и съответно получаването на финансиране.

Смятам, че този принцип е разумен и справедлив и затова се стремя да го спазвам.
Някак не е редно да направим тротоара на някоя крайна улица с 5 къщи, а центърът, който се посещава от хиляди туристи и се ползва за отдих, игра и почивка от всички жители на Перущица да прилича на изоставен двор.

Вярвам, че всички ще се съгласите с това и ще ме подкрепите. Уверявам Ви, че с малкото средства, с които разполагахме до момента сме направили възможно най-важните неща. Очаквам скоро да получим финансиране по някой от проектите, които подготвихме и входирахме.

Убедена съм, че малко по малко ще успеем да решим всеки Ваш проблем и да благоустрим всяко кътче на Перущица.
Бъдете здрави!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина