Кметът на Перущица: Освен свободни, ние имаме право да бъдем и ГОРДИ

Автор: Plovdiv Now 6669
Кметът на Перущица: Освен свободни, ние имаме право да бъдем и ГОРДИ
"Отново отдаваме почит на нашите предци, които преди 146 години отдадоха живота си, за да можем днес да се наречем българи. За да можем днес да се наречем свободни. Нека не забравяме, че освен свободни, ние имаме право да бъдем и ГОРДИ. Горди затова, че носим кръвтта на всички тези безстрашни и достойни герои, заради които я има България днес", написа кметът на Перущица Мария Вълканова по повод честванията на Априлската епопея и "Мъртвия празник" вчера.
 
Ето какво гласи още посланието на кметът:

9 май е специална дата за Перущица, защото след онази пролет преди 146 години почти няма човек, който да не е чувал за нея, защото тук на земята, на която в този момент, всички ние стоим, в продължение на 7 дни въстаниците устояват безмилостните нападения на поробителя. Малобройното население се съпротивлява до сетния си дъх, с такава решителност, каквато светът рядко е срещал. Историята ни помни храбрите им дела, непреклонния им дух и техния вик: „Свобода или смърт!“ Вик, който и до днес ни кара да настръхваме.
 
Тук, на това място Спас Гинов, Кочо Честименски, Иван Тилев и още няколко мъже се изправят пред най- страшното – убийството на собствените си жени, деца и собствената саможертва с една едничка цел – СВОБОДА.
 
Подвигът им е запечатан трайно в историята и не бива, и не може да бъде забравен.
 
Последната година ни донесе много трудности и предизвикателства. Беше изпълнена с изпитания и неочаквани събития, които ни разтресоха. Но обединени трябва да покажем, че сме достойни наследници на предците ни, които жертваха себе си, за да можем ние, техните наследници и бъдещи поколения, никога да не усещаме, да не осъзнаваме себе си като роби. Да пишем сами своята история, а не да оставяме на друг да ни я дописва или да я променя. Нека не забравяме, че само заедно и обединени можем да се справим с всички изпитания, на които ни подлага животът.
 
Нека накараме предците ни да се гордеят с нас и да покажем, че саможертвата им не е била напразна. Априлското въстание е националната ни съдба и част от българския дух, за това нека му отдадем нужната почит, но и да не забравяме, че всеки един ден лично ние пишем новата история на България.
 
Поклон и вечна памет на героите, загинали за свободата и бъдещето на нашата родина!
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина