Кино в музея в Перущица показва филм за талантливия Кристо Явашев

Автор: Plovdiv Now 9984
Кино в музея в Перущица показва филм за талантливия Кристо Явашев

Фоайето на Историческия музей в Перущица ще стане киносалон на 19 ноември от 17,00 часа, защото там ще бъде показан документалният филм "Кристо", който е част от дарения на музея видеоархив от Йордан Детев.

Филмът разказва за Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, който е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие, казва за него Уикипедия.

Произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

Учи в Художествената академия. През 1957 емигрира и през 1958 пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която са родени в един и същи ден и която започва да работи с него. „Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство“ често е казвала тя. 

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.  Последната му творба са Плаващите кейове, на езерото Изео в Италия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина