Издигането с балон над Червената църква може да стане една от атракциите на община Перущица

Автор: Деница Лещева 6946
Издигането с балон над Червената църква може да стане една от атракциите на община Перущица

Издигането с балон може да се превърне в една от атракциите на община Перущица. Това сподели пред PlovdivNow.bg заместник-кметът по култура и туризъм Милан Ганев. Той уточни, че плановете за в бъдеще са на гражданите и гостите на града да се дава възможност да се издигнат с помощта на летателното средство на определена височина над Червената църква. Така пред хората ще се разкрива панорамна гледка, а междувременно балонът ще остава вързан за земята, с оглед по-голяма сигурност. 

Припомняме, че темата стана актуална, след като въпросното летателно средство се заклещи в скалите над село Устина по време на празниците на града. Съоръжението принадлежи на местния жител Борис Аргиров, който сам проявил инициатива да развее трибагреника над града по време на честванията на 143-годишнината от Априлското въстание. Лошите метеорологични условия обаче, го принудили да кацне насред хълмистия терен. Тримата пътници били невредими и дори се насладили на зарята отвисоко, разказа пред медията ни Аргиров.

Според Ганев, Аргиров от дълги години се занимава с летене с балони. До самата идея за издигането му на празника се е стигнало след предложение на Борис, летателният апарат да се превърне в една от атракциите на града. Ганев и кметът на Перущица Ради Минчев изразиха възмущението си от това, че случката е предизвикала по-голям интерес от колкото вчерашното тържество, предшестващо "Мъртвия празник" на града. 

Какви са настроенията на гражданите след преждевременно приключилия полет и как Перущица отбелязва годишнината от Априлската епопея - обърнахме се за коментар към заместник-кмета на града.

-Г-н Ганев, местни жители твърдят, че балонът е бил претоварен и е излетял трудно. Какво е довело до инцидента?

- Не съм специалист, но от г-н Аргиров знам, че балонът е за 5 души, като той самият ми каза, че разполага и с друг, който е 7-местен. Самият той пое цялата органзация на излитането на съоръжението, като пожела да издигне знамето на България възможно най-високо и да направи една обиколка из града с него. Видях, че се качват 4-а души. 

Предполагам, че причината за тази случка е вятърът. Може би човекът не е опознал района около планината, защото там ветровете и теренът са по-различни. Затова се е стигнало до случката. Беше предвидено да излети в другата посока - към Червената църква. Специалистът сам управляваше балона през цялото време, а хората, които се качиха, също бяха от неговото обкръжение. 

- Притеснени ли са местните и каква беше реакцията им на ситуацията? Успяхте ли да разговаряте с г-н Аргиров след случката?

- Не бих казал, че има изплашени хора, коментарите започнаха още от снощи. По-скоро всички са щастливи, че няма пострадали. Все пак в момента текат празниците на града. Това, че няма пострадали, е най-важното.

Проведох няколко разговора и със собственика. Засега балонът е в изправност и всичко е наред. 

- Как ще продължат празниците през месец май?

- Честванията на 143-годишнината от Априлското въстание протичат с 3-дневна програма. Мероприятията за 9-и май бяха богати, като се осъществиха събития на почти всички ключови локации в града. Имаше уъркшоп в Червената църква, в който се включиха ученици от пловдивската гимназия "Цанко Лавренов". Те се наредиха около черквата, заедно с други участници, и успяха да я нарисуват от различни гледни точки. В Дановото училище пък имаше представяне на преиздадената книга на Христо Данов, по повод 190 години от рождението на големия наш издател. Той е и човек, който е направил толкова много за Перущица, Пловдив и цяла България. В Историческия музей също имаше събитие, а в Народно читалище "Просвета" бяха представени гостуваха автори, които лично представиха свои романи. Празниците продължават с изложба и презентация, в която взимат участие деца от детските градини и училищата в Перущица. Всяко е нарисувало града по начина, по който го вижда.

Днес, тъй като е съботен ден, започваме още от 10:00 часа сутринта с арт фестивал. От 13:00 часа ще бъде представена изложба, посветена на Димитър Гичев, а от 18:00 часа – театрален спектакъл в залата на НЧ „Просвета”. С това приключват честванията на 143-годишнината.

- Тази година имаше видимо забавяне при изготвянето на програмата на честванията на празниците. На какво се дължеше то?

- До последно имаше събития, които се включваха и изключваха от афиша, поради други ангажименти на участниците. Когато има много гости, няма как да не се допуснат грешки или отлагания във времето, за да могат да се съчетаят нещата. Някои от хората, които бяха поканени, имаха огромно желание да се включат в честванията, но до последно нямаха информация дали ще бъдат отменени другите им участия, за да могат да дойдат. Имаше възможност и за неделен концерт, но за добро или лошо, той ще се състои по-напред във времето. Поради факта, че градът тази година чества 50-годишнината си, събитията са под надслов „8000 години история, 50 години град”. Всички те са наистина трудни за организиране, но се стараем да предложим разнообразна програма.

- Миналата година чествахте 20-годишнината си като община. По-богата културна програма ли да очакваме по повод 50-годишнината от обявяването на Перущица за град?

- От началото на годината досега сме реализирали доста реализирани мероприятия. Започнахме тазмесечните празници още на 4-и май със шествие в памет на Боян Петров. Както немалко хора знаят, майка му е от Перущица. Той самият често е гостувал тук и е почетен гражданин. Предстои и т. нар. празник на фенерчетата за 24-и май и Деня на славянската писменост. Продължаваме с организацията им и се надяваме да няма повече инциденти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина