Храмът “Св. Атанасий“ - част от хилядолетната история на Перущица, възкръснал от пепелта

Автор: Plovdiv Now 23446
Храмът “Св. Атанасий“ - част от хилядолетната история на Перущица, възкръснал от пепелта
Хилядолетната история на Перущица и прилежащите територии е станала свидетел на множество перипетии и обрати. Още от дълбока древност по тези места се появяват първите поселища свързани с неолитната епоха, разказват от Историческия музей в града.
 
Историята на района преминава от праисторията през античността, средновековието, възраждането и достига до наши дни, като разкрива за настоящите и бъдещите поколения едни необятни, изключително ценни и в голяма част все още не достатъчно добре изследвани исторически паметници.
 
Още от праисторически времена религиозните култове са били нещо характерно за човека и неговото ежедневие. Не правят изключение и хората населявали замлището на днешна Перущица. Макар да са откривани не един и два артефакта от праисторията или античността, то най-ценните религиозни находки и паметници са свързани с християнството от неговото навлизане по нашите зами и достигайки своя връх през Възраждането.
 
В този период изключителна историческа, религиозна и духовна стойност притежават източноправославните храмове. По своята същност те представляват важна част от духовния живот на българите въплъщавайки в себе си божественото начало и ставайки основен крепител на националното самосъзнание и култура на българина през вековете на робството.
 
В рамките на самата Перущица можем да откроим две църкви, които коренно се различават по своите периоди на създаване и архитектурна форма.
 
Първият от тези храмове е "Свети Атанасий".
 
За църквата „Св. Атанасий" няма достоверни исторически сведения кога точно е построена. Предполага се, че е съществувала преди времето на кърджалийските нападения. Вероятно е наименована от дошлите след разтурянето на охридската архиепископия Т. Н. Арнаутски преселници. В края на 18 век и заедно с манастира „Св. Св. Теодор Стратилат и Тирон" е била опожарена от кърджалиите.
 
Тя представлява в сегашния си вид еднокорабна базилика без притвор, с добавено апсидно пространство и незасводен двускатен покрив. Вероятно при по-късното й възстановяване през 1868 година е добавена пристройка откъм южната й страна. В двора на храма има камбанария с камбана от известните за периода на възраждането пазарджишки майстори - братя Велеганови.
 
В годините на турското робство църквата „Св. Атанасий" се е издигала на възвишението Мовроги в пределите на селото. По време на богослужения миряните често са били нападани от устинските турци и това наложило през 1847-49 година построяването на нов храм в центъра на селището - голямата „ долна" църква „Св. Архангел Михаил". През 1866 година вече Перущица се обслужвала от двама свещеници в две енории. По-значителни личности до освобождението на България от турско робство в църквата „Св. Атанасий" са свещенниците: Стоян Рипчев, Никола Иванов, Кръстю Ненчев-етрополеца, отец Тошо Михайлов, Стоимен Атанасов, поп Петър Велчев.
 
През 1868 година перущенлии изпращат официално писмо-покана до руския консул Найден Геров за да присъства на освещаването на възстановения и изписан храм „Свети Атанасий". Учениците на художника Станислав Доспевски, Атанас Гюдженов и Стефан Андонов рисуват иконите по иконостаса на църквата, а стенописната украса и дяконските двери от иконостаса са дело но Мильо Балтов и Аргир Калъчев. Олга Скобелева дарява „напрестолно четвероевангелие"с още няколко руски минеи. За храма са донесени иконите „Св. Георги Победоносец", „Св. Архангел Михаил", църковна утвар и хоругва с образа на св. Атанасий.
 
По време на Априлското въстание в оградните зидовете на църквата са избити бойници, тъй като тя е била определена, заради подходящото си местоположение, от ръководителя на въстанието петър бонев за четвърта основна „табия" /защитна военна позиция/. В двора й са поставени хранителни припаси и вода за населението по време на въстанието.
 
На 30 април 1876 година църквата „Св. Атанасий" е изцяло срутена и опожарена от аскерите. Непосредсвено след априлските събития пристигналата в Перущица представителка на английското консулство лейди Странгфорд построява в двора на църквата шест дъсчени бараки, за да бъдат настанени тежко пострадалите.
 
След Освобождението на България тя отново е възстановена и е използвана като първата стационарна болница в Перущица. И до днес църквата събира перущенци в най-важните дни - и църковни, и лични. Църковното настоятелство кандидатства по мярка 322 от Програма за развитие на селските райони с проект: „Подобряване условията на духовен и религиозен живот за енорията на територията на Община Перущица чрез обновяване на храм ”Св. Атанасий”.
 
Източник: Исторически музей - Перущица
 
Снимки:
1. "Възкресение Христово" от Мильо Маринов Балтов, създадена около 1930 г. и дарена на черквата "Св. Атанасий" от перущенеца Атанас М. Кънев
2."Рождество Христово" от Мильо Балтов
3."Успение Христово" от Мильо Балтов
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина