Голяма научна конференция в Перущица - за оръжията и свободата на българите

Автор: Plovdiv Now 6451
Голяма научна конференция в Перущица - за оръжията и свободата на българите
Голяма национална научна конференция предстои в Перущица тази седмица. Тя е на тема "С тяхна помощ българите бяха свободни - български оръжия от Античността, Средновековието и новото време".
на тема
 
Събитието е на 13 и 14 ноември, в Дановото училище, а домакин е Историческият музей.
 
Ето пълната програма на конференцията:
 
Петък 13.11.2020 г.
 
11.30 ч. Официално представяне на съпътстваща събитието изложба „Архивни снимки от Балканските войни“ от генерал-майор Нонка Матова
13.30 – 14.30 ч. Приветствие от г-жа Мария Вълканова, Кмет на Община Перущица.
Откриване на конференцията и доклад на тема "Свръхоръжието на средновековна България" от доц. д-р Веселина Вачкова, Директор на ИМ Перущица. Дискусия по темата.
14.30 – 15.30 ч. Доклад с мултимедийна презентация на тема „Закупуване и доставка на леки картечници „Мадсен“ за българската армия през 1914 г.“ от Симеон Цветков, уредник в РИМ – Велико Търново. Дискусия по темата.
16.00 – 17.00 ч. Доклад с мултимедийна презентация на тема „Оръжието на българското опълчение“ на Стоян Стоянов, уредник в ИМ Перущица. Дискусия по темата.
17.00 – 18.00 ч. Доклад на тема "Оръжията във фонда на Тракийско дружество "Войвода Руси Славов" Пловдив" с автори ген.майор инж. Нонка Матова и маг. Креса Стоянова. Демонстрация. Дискусия по темата.
 
Събота 14.11.2020 г.
9.30 – 10.30 ч. Доклад с мултимедийна презентация на тема „Редки образци на оръжия от долината на Долна Тунджа и от фонда на Етнографско-археологически музей – Елхово” от Христо Христов, Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово. Дискусия по темата.
10.30 – 11.30 ч. Нагледна демонстрация на огнестрелно и хладно оръжие, боеприпаси, въоръжение и обмундирване, свързани с борбите за Освобождението на България – Априлско въстание и Руско-турските войни от Методи Навущанов, уредник в РИМ Панагюрище. Дискусия по темата.
11.30 – 12.30 ч. Доклад с мултимедийна презентация на тема „Боздуган от фонда на Исторически Музей – Перущица – датировка, извори, хипотези“ на Марио Джасим, уредник в ИМ Перущица. Дискусия по темата.
12.30 Закриване на конференцията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина