Дановото училище в Перущица стана интерактивна зона за обучение

Автор: Мария Луцова 32552
Дановото училище в Перущица стана интерактивна зона за обучение

Йордан Детев създаде „Център за образователни инициативи и високотехнологични визуализации на паметници на културата в Дановото училище в Перущица, пише PlovdivTime.bg.

„Ще подчертаем славата на Христо Г. Данов, който е изживял в Пловдив своите златни години. За него признателните пловдивчани са казали: „Хр. Г. Данов подари на българския народ печатната книга“. Ние ще се съсредоточим около учителствуването му в Перущица, и ще се опитаме да използваме съвременните технологии, за да направим разказа за живота и дейността му още по-жив”, разказва Детев, който е пиар и уредник в Историческия музей.

Амбициозната задача на екипа е да даде достъп на посетителите до възможностите на интерактивната книга. Затова вече има над 10 печатни заглавия, съоръжени с мобилни апликации с „Разширена реалност“, които посетителите чрез налични таблети и смартфони ще могат да разгледат. Но основната цел е интерактивният учебник, върху който работи в момента заедно с колегите си начело с директора на Историческия музей в Перущица Веселина Вачкова.

Чрез него хем ще вдъхне нов живот на печатните издания, хем ще направи преживяването още по-образно чрез мултимедия, анимация, видеоклипове. Всички те ще имат важна задача – да доразказват уроците.

 „Днес живеем в „дановото“  време. Наясно съм с фундаменталните проблеми, които стоят сега пред българското образование. Всестранното навлизане на виртуалните технологии, новите комуникации и глобализация поставят на съвсем друга плоскост медийната среда, в която се опитва да се осъществи то. На дневен ред е навлизането им в образованието. В него хем вдъхваме нов живот за печатните издания, хем ги съоръжаваме с незабавен достъп до електронната образност – мултимедия, анимация, видеоклипове, които да доразкажат урока. Всичко това на историческия фон – реставрирана класна стая от времената на килийното училище, с неговото писане върху пясък или восъчни таблички. Пак там ще покажем с интерактивни табла възникването и развитието на Българските писмена – от неолита до кирилицата”, разказва Детев.

Другата зала в Дановото училище ще се превърне в ПЕРОщица – място за срещи, дискусии и всякакви събития, които да направят живота на културния център още по-пъстър и интересен. Първи гост там бе писателят от Чикаго Добри Карабонев, чиито книги се издават от международната фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев”. В музея се съхранява и архивът на видния археолог и почетен гражданин на Пловдив проф. Детев.

„Дановото училище и новият му мултимедиен център ще посрещне и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина. На нея основна тема ще е телевизията, която създадохме Българска музейна телевизия „МuseUМ”. С нея със сигурност ще прескочим Калотина, там където обикновено свършва пътят на българската култура. Предложението ни е да създаваме в нея образователни филми, в помощ на всички българчета по света. Първа стъпка в това начинание направи Веселина Вачкова с чудесната книжка „Моята България“, в която четирима автори разказват българската история. В момента вече се работи по издаването на учебника, одобрен от издателство „Просвета“ и спонсориран от големия ни меценат Милен Врабевски”, разказа още Йордан Детев.

Той допълва, че музеят разполага със страхотен екип и вече има първите резултати от материализирането на виртуалния модел на базиликата известна като „Червената църква“ , чрез 3D принтер. Дело е на младите таланти Деница Чавдарова и Александър Чавдаров и е крачка към създаването на ултрамодерен музей. 

Пловдивчани вече също се възползват от работата със съвременните технологии. Йордан Детев е автор на поредицата от интерактивни рекламни материали на Драматичния театър. Със специална програма и едно насочване на телефона към тях пред очите ни образите оживяват и можем да се насладим на специално изработени рекламни клипове.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина