Близо 150-годишна е традицията на фенерчетата в Перущица, ето каква е историята

Автор: Plovdiv Now 16723
Близо 150-годишна е традицията на фенерчетата в Перущица, ето каква е историята

Шествие с фенерчета в Перущица в навечерието на 24 май тази година не можа да се състои, но все пак дългогодишната традиция беше спазена. Всички деца и техните семейства бяха поканени от Общината да излязат пред домовете си на 23 май, в часовете между 21:00 и 21:30 часа, да запалят своите фенерчета и така да бъде почетено святото дело на братята Св. Св. Кирил и Методий. 

За близо 150-годишната традиция на перущенци разказва Креса Злачева – дългогодишен уредник в Историческия музей.

В далечната 1873 година, в двора на училището, носещо името на Св. Св. Кирил и Методи се е организирало тържество на което Петър Бонев като главен учител изнася слово за двамата братя – просветители. Датата е 23 май. Най-отпред на строя били наредени ученици с ленти „Отличник“. Най-добрите ученици получили подаръци книга и молив от стареите на Перущица и членове на училищното настоятелство – Костадин Хаджи Танков, Архангел Гичев, Хаджи Танко – бащата на Костадин. По-късно във времето, за празника на светите братя Кирил и Методи учениците са започнали да изработват глинени фенерчета, а години след това и дървени. Такива, каквито са в сегашния им по-съвременен вид.

След 1945-1946 г. тържественото честване на славянските първоучители се превръща в едно своеобразно празнично шествие. Всяка година на 23 май, в навечерието на празника, лъчове от ученици със запалени фенерчета и цветя в ръка и пеейки „Върви народе възродени“ преминават през улиците на Перущица, за да се съберат на централния площад за възхвала на делото на Кирил и Методи. Перущица празнува! Най-светлият, най-красивият, най-цветният, най-радостният, най-българският празник!

Източник: Информационен център - Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина