Алпинистът Боян Петров става почетен гражданин на Перущица посмъртно

Автор: Plovdiv Now 7597
Алпинистът Боян Петров става почетен гражданин на Перущица посмъртно

Алпинистът Боян Петров ще бъде удостоен посмъртно със звание „Почетен гражданин на Перущица”. Утре в Дановото училище ще се състои официална церемония за връчване на грамота и почетен плакет. Майката на Боян – Ангелина Петрова, е родом от Перущица. Тук живее и неговият дядо Боян, на когото е кръстен и често му гостуваше. Последната среща на Боян с перущинци беше на 20 декември 2017 г., когато представи своята книга „Първите седем“.

През май тази година, след изчезването на Боян под връх Шиша Пангма, Инициативен комитет от общественици от града изготвят предложение до Общински съвет - Перущица за удостояване на алпиниста посмъртно с почетното звание.  Боян Петров е известен височинен алпинист, научен работник, изследовател-зоолог, биоспелеолог, мотивационен лектор, природозащитник. През през май Боян обедини българския народ, който се молеше за спасяването му и създаде прецедент, като обедини усилията на Китай и Непал в издирването в Хималаите.

Почетен плакет и грамота за изключителните постижения на Боян Петров в областта на алпинизма и зооологията, и принос за издигане на националния и международен престиж на Перущица, ще бъдат връчени на неговите роднини от кмета на Община Перущица Ради Минчев.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина