11 перущинци загиват, 22-ма са ранени в боя при “Комаров камък“

Автор: Plovdiv Now 8113
11 перущинци загиват, 22-ма са ранени в боя при “Комаров камък“
В двора на църквата „Св. Атанасий“ в Перущица беше отслужена панахида от отец Симеон Матев за перущинци, участвали и геройски загинали в битката при Комаров камък през 1912 г.
 
Креса Злачева - ръководител на клуб “Родолюбие” при читалище “Просвета - 1862” представи историческите факти за участието на България в Балканската война и героизма на перущинци в нея:
 
"На 17 септември 1912 с царски манифест е обявена война на Турция. Започва така очакваната „помощ за брата роб“. Всички мобилизирани и доброволци са изпровождани с музика от цялото население до сборните пунктове. Войниците перущинци са на позицията над селото до т.нар. Тъмрашки клин.
 
На 5 октомври 1912 съставена в по-голямата си част от перущинци, войсковата единица на „Чуренската група“ взима участие в първото сражение от започналата война. Макар и укрити зад пожънатите снопи, те успяват да отблъснат противника по „Кадиева варица“ и „Комаров камък“ и да превземат турската гранична кула до „Бей бунар“. В този първи бой загиват 11 и са ранени 22-ма перущинци.
 
През последвалите боеве по пътищата на армията ни по време на Балканските войни, с мисълта за защита и освобождение на „брата роб“, загиват общо 41 перущинци."
 
Поднесени бяха венци и цветя.
 
Във фоайето на Историческия музей в Перущица пък беше излъчен филм за участието на България в Балканската война.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина