Затварят временно биоцентралата в Труд, съобщи здравният министър

Автор: Plovdiv Now 6996
Затварят временно биоцентралата в Труд, съобщи здравният министър

Биоцентралата в село Труд ще бъде временно спряна по настояване на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Това съобщи самият той по време на брифинга на областния оперативен щаб в Пловдив. „Всички български граждани трябва да се чувстват комфортно да отварят прозорците си и да дишат чист въздух. А властите трябва да гарантират това тяхно право”, посочи Ангелов. „Ще настоявам да имаме временно спиране на предприятието, докато бъдат отстранени всички несъответствия”, категоричен бе той.

Здравният министър допълни, че с областния управител Дани Каназирева работят по темата усилено. Има входирано писмо до Министерство на здравеопазването. В него са добре обобщени всички жалби на жителите на Труд през изминалите години. „Тази сутрин подписах писмо, адресирано до министъра на околната среда и водите, с което искам да се направи оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)”, съобщи министърът. По думите му, с проблема е запознат и министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че тази вечер ще се проведе среща в село Труд, по повод протестите срещу дейността на Централата, преработваща биомаса от оборска тор. От години жителите се оплакват от лоша миризма и прекомерен шум, носещи се от сградата, която е едва на 250 метра от къщите.  

„Очаквайте довечера категорично решение във връзка с казуса, компромиси няма да се правят”, заяви Каназирева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина