За повече камери за видеонаблюдение в Община Марица апелира МВР

Автор: Plovdiv Now 3116
За повече камери за видеонаблюдение в Община Марица апелира МВР

За поставянето на повече камери за видеонаблюдение с висока резолюция в населените места в Община Марица апелират полицаите от РУ – Труд. Това стана ясно на среща на началника на регионалното управление на МВР главен инспектор Георги Машонов с кмета на Община Марица Димитър Иванов, с кметовете на селата и с директори на училища и детски градини. „Срещата е по инициатива на Районно управление – Труд и е насочена към безопасността на децата и гражданите. Тя ще ви бъде полезна, защото местната власт при ефективно взаимодействие с органите на реда създава условия за превенция на различни ситуации. Като кметове и директори на учебни заведения може да имате пряка връзка с полицаите и да сигнализирате за проблеми, за да може, както сме правили досега, да съдействаме най-вече за безопасността за нашите деца и да предотвратяваме негативни ситуации“, каза кметът на Община Марица Димитър Иванов. 

Главен инспектор Машонов заяви, че действията на полицията основно са насочени към териториите на училищата, към места, където има струпване на хора и към търговските обекти. „Моята амбиция е да има изнесен полицейски пункт във всяко село, където гражданите могат да разчитат за съдействие на нашите служители, а не само в сградата на управлението в село Труд. Искам да сме близо до вас и хората“, каза Машонов. По данни на МВР престъпленията на територията на Община Марица вече не са много. „Престъпленията не са такива, каквито бяха преди години. Те са много по-малко като брой. По-малко са и случаите на разпространение на наркотици, като за миналата година са регистрирани 15“, каза началникът на РУ – Труд. Той  призова директорите на училищата в Община Марица да инвестират приоритетно в сигурността, което ще подпомогне превенцията. „Знам, че вече има изградена система за видеонаблюдение, но тя с времето остарява и трябва да бъде подменяна. Молим ви да не пропускате тази инвестиция в обновяването и разширяването на кръга, защото в крайна сметка говорим за деца. Хубаво е да има сигурност в училището, в класните стаи, коридорите, но трябва да се акцентира и на случващото се извън учебното заведение“, категоричен бе Машонов. 

От полицията са изпратили писма до кметовете на населените места, които трябва да посочат всички важни точки на превишаване на скоростта от шофьори и невралгични места на криминални престъпления. Целта е да се изгради видеонаблюдение и да се предотврати  престъпността. 

„Усещането за сигурност у децата и у родителите, както и у всички живеещи в населените места е необходимо. Пътният травматизъм също е свързан с децата и училищата. До кметовете сме изпратили писма с препоръки, за да се предприемат действия за превенция. Трябва да се обозначат местата, на които да бъдат поставени камери и да се засича превишената скорост. Така нашите служители ще могат да решат проблема с пътния травматизъм“, подчерта главен инспектор Машонов. 

Директорът на РУ – Труд обясни, че за сега има две възлови места в Община Марица, където често се превишава скоростта от шофьорите. Като единият проблемен участък е Бенковски – Съединение. Там има изградени неравности, т.нар. „спящи полицаи“ – за ограничение на скоростта в населените места. По инициатива на полицията има предложение за изграждане на повече подобни неравности за предотвратяване на пътния травматизъм, както и за поставянето на указателни табели за опасни участъци.  

Директорите на училищата и кметовете поискаха по-добра комуникация с полицията, както и повече патрули. Началникът на РУ в Труд заяви, че ще се опита да повиши категорията на полицейското управление. В момента е трета категория и това ограничава броя на щатните служители. „Провеждал съм разговори с колегите относно дългите смени и извънредните часове труд и това е сериозен проблем. Засега имаме 16 щатни служители в РПУ – Труд, като има и 4 свободни места за катаджии, които са част от патрулите в населените места. Тези хора трябва да работят на смени по 12 часа. Спазвайки правилата за почивка, успяваме да поддържаме по два патрула дневна и нощна. Тези екипи обаче са недостатъчни за двете общини – Марица и Съединение“, сподели главен инспектор Машонов. Той допълни, че винаги кметовете и директорите на учебните заведения могат да разчитат на него и колегите му за решаване на всякакви въпроси от компетентността им.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина