ВМРО скочиха срещу даването на общински жилища на ромите от Войводиново под тепетата

Автор: Ива Модова 5484
ВМРО скочиха срещу даването на общински жилища на ромите от Войводиново под тепетата

Местната структура на ВМРО се противопостави на решението на Община „Марица” за приоритетно настаняване на ромите от Войводиново в общински жилища.  По време на пресконференция, народният представител Александър Сиди заяви, че решението взето днес е абсурдно и неприемливо.

„Ще направим сериозен отпор. Против сме каквото и да е лице да има приоритетно настаняване. Тези хора трябва да бъдат регистрирани на територията на Община Пловдив, както е по закон, да подадат заявление за такова жилище, да изчакат всички други хора от списъците и чак тогава да се настанят. Да ги настаним още днес, защото видите ли имат проблем, е недопустимо. Този приоритет е абсурден. Идеята ни е да работим в ограничаване на дейността на правозащитните организации. Ще поискаме закон, който да е насочен към тях и да ги задължава да обявяват от къде и кого е финансирането им, защо и каква е целта”, заяви Сиди.

По думите му, тези организации целят да създадат етническо напрежение.  

„Вместо да ходят в гетата и да им казват, че имат права и няма кой да им бутне постройката, да помагат на държавата с интеграцията на тези роми. Да се направи програма за семейно планиране и да се повиши половата култура на ромите”, допълни Сиди.

Що се отнася до незаконните гета, той съобщи, че според него санкция трябва да носи и районната или общинската администрация, че е допуснала незаконното застрояване.  В тази връзка ВМРО – Пловдив ще депозират днес заявление до Общината за достъп до обществената информация.

„Ще искаме информация за всички постройки в ромските махали в Пловдив. Ще поискаме информация също колко са незаконни и колко са влезлите в сила заповеди за премахването им. Така ще получим и яснота, какви средства са необходими за самото изпълнение на заповедта. След това ще направим предложение за финансиране на районните администрации”, каза кметът на район Южен – Борислав Инчев.

Той заяви още, че до два дни ще депозира в администрацията на Община – Пловдив и официално предложение за създаването на фонд, наречен „Чист въздух”. Целта му, по думите на Инчев, е да подпомага всяко едно домакинство, което се отоплява на дърва и въглища и което иска да премине на друг вид отопление.  По този начин ще се намалят вредните емисии на въздуха, които в последните години надвишават нормата.

„Средните норми за година са 35 календарни дни. В Пловдив обаче са 90 – 95 дни. Надяваме се на дебат в общинския съвет с комисиите и  да вземат сериозно отношение. Към момента не е извършен анализ колко са тези хора, които се отопляват на твърдо гориво, къде са разположени и как замърсяват. Предложението ни е фондът да се финансира от Общинския бюджет, еврофондове и програми, всички дружества опериращи на пазара. Този фонд трябва изцяло да поема разходите на семействата. Стремим се до отоплителен сезон 2019 – 2020 да сме финансирали 200 семейства и да са сменили източниците си на отопление”, заяви Борислав Инчев.

Кметът на район Южен и ВМРО също се включиха и в последния дебат под тепетата, а именно как да се казва новият булевард в Пловдив. Официално Инчев ще направи предложението името на „Северен” да бъде „Девети пехотен пловдивски полк”.

„Няма кореняк пловдивчанин, чиито дядо или прадядо да не е служил в този полк.  Той е бил позициониран именно в северната част на Пловдив”, заяви Инчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина