В КИЦ “Малтепе“ правят възстановка “Обредна направа на подници“ в деня на Св. Пророк Йеремия СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 8721
В КИЦ “Малтепе“ правят възстановка “Обредна направа на подници“ в деня на Св. Пророк Йеремия СНИМКИ

Казват, че в дните на жаркото лято пшениците пият слънце. Значи, със слънце  замесен е хлябът. Слънце сияе по него и в него.  За втора поредна година на 1-ви май от 11 часа в двора на Културно-информационен център „Малтепе“  ще се проведе възстановка на ритуала „Обредна направа на подници“.

Едни от най-важните за българина традиции са тези свързани с хляба, защото хляба е свещен за българската трапеза. Затова обредното приготвяне на глинени подници в които се печал хляба е само един ден в годината. Народната традиция е отредила това да е 1-ви май, денят в който православната църква почита паметта на Св. Пророк Йеремия,  Светецът пророкувал, че Бог ще изпрати своя син на земята. Точно в този празничен ден в двора на КИЦ „Малтепе“ млади и стари се връщат към корените си присъединявайки се  към възстановката на ритуала „Обредна направа на подници“.

„Заповядайте и споделете с нас  празника,  направете своите подници от глина,  включете се в месенето на  обредните хлябове!  Заедно ще ги  изпечем  в  „Подница под Връшник“ , така както нашите баби са го правили.  Защото хляба има душа в която традициите ни оживяват!“, апелират от екипа на „Малтепе“, които очакват малки и големи в двора на центъра точно на 1-ви май.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина