Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона на селата в Община „Марица“

Автор: Plovdiv Now 7220
Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона на селата в Община „Марица“

Празникът на Лютеницата“ за първи път ще се проведе на територията на Община „Марица“ в с. Маноле на 9 септември 2023 г. и ще се превърне в традиция за жителите на общината. Кулинарният специалист Ути ще вари специално за жителите на Община Марица домашна лютеница от местна рецепта пред погледите на посетителите на Празника в Културно-информационен център Малтепе.  Бригада от младежи ще кълцат моркови, лук, мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта ще се изсипе в огромна тава за да къкри. Всички ще могат да и се насладят на вкусната рецепта с домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите. 

В рамките на събитието  ще се проведе изложение на местни домашно приготвени  продукти.  Ще се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница, от селата на общината, за да се замерят сили  в приготвянето на любимата бабина лютеница. Почитателите на истинските вкусове,  жителите и гостите на Община „Марица“ ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект „Празник на лютеницата“ , финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Процедура чрез подбор на проектни предложения по  подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „Земеделие“ .

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.

Книгата с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на Община „Марица“ -  Сподели Кметът на Община „Марица“ – Димитър Иванов.

Каним всички жители и гости на Община „Марица“ да споделят преживяването „Празник на лютеницата“ на 9 септември от 11 часа в КИЦ „Малтепе“ с. Маноле.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина