Талантливо дете от община „Марица“ подари рисунки на Министъра на образованието, той разгледа новата детска градина

Автор: Plovdiv Now 6122
Талантливо дете от община „Марица“ подари рисунки на Министъра на образованието, той разгледа новата детска градина

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов награди децата-победители в конкурса за есе и рисунка на тема „Човекът, на когото се възхищавам“ и „Как да направим мечтите си реалност“.

Това стана в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на парламентарната комисия по „Образование“ Милена Дамянова и евродепутата от ЕНП д-р Андрей Ковачев по време на граждански диалог на тема: „Образование“ в препълнената зала на НЧ “Светлина-1927 г.“ в село Скутаре.

Във форума участваха и зам.-областният управител Евелина Апостолова, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, народните представители от Пловдив област ген. Константин Попов, Младен Шишков и Запрян Янков, кметове на населени места, учители и директори на училища и детски градини в Пловдивска област.

 „Този ден съвпадна с традиционното награждаване на победителите в конкурса за есе и рисунка по повод 31-годишния юбилей на община „Марица“. Много се радвам, че  талантливите ни деца ще бъдат премирани на толкова значим образователен форум.“,  посочи кметът Димитър Иванов.

Златните медалисти в конкурса за рисуване в двете възрастови групи от 9 до 11 и от 11 до 14 г. - Дияна Пешева от с. Труд и Жанет Зайкова от с. Калековец, подариха произведенията си на министъра на образованието и на председателя на Комисията по образование в Народното събрание.

Красимир Вълчев получи от Диана Пешева рисунката „Дървото на познанието“, а Милена Дамянова си тръгна с акварелен портрет на дядо Добри – дело на Жанет Зайкова.

Призовете за младите художници бяха големи стативи, бои, моливи и пособия за рисуване.

В по-малката възрастова група първото място за най-изразително есе грабна Пламена Белева от с. Бенковски, а в категорията от 11 до 14 г. - Диана Гидикова от с. Труд. Наградите за начинаещите писатели бяха часовници.

Преди началото на гражданския диалог министър Вълчев разгледа новата детска градина „Синчец“ в двора на ОУ „Климент Охридски“ в Скутаре. Кметът Димитър Иванов обясни, че до отварянето на забавачката в края на 2017 г. тя се е помещавала в две остарели бараки.

По време на форума той подчерта, че здравето и комфорта на децата са приоритет в политиката на община „Марица“ и това е причината учителите тук да са на особена почит, а общинското ръководство да акцентира на обновяване на образователната инфраструктура.

„Направил съм 8 нови детски градини, ще направя още 6 и проблемът с недостига на места в тях ще е решен.“, обяви кметът на община „Марица“.

„Искаме да ориентираме учениците не само към знания, но и към умения. Това предполага да бъде пренастроена цялата система на образование към по-креативните и мотивирани учители, които насърчават децата да мислят.“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Над 40 милиона лева ще бъдат вложени през програмния период 2014 – 2020 г. за ремонти за повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони за област Пловдив.

Тази сума ще бъде разпределена между 14 училища и 8 детски градини в общините от областта.

През 2018 и 2019 година модернизацията на материалната база ще достигне над 500 училища и детски градини в цялата страна на стойност над 700 млн. лв.

„За първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13.8% на 12.7% . Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2018 г.“, съобщи министър Вълчев.

По думите му това е благодарение на механизма за съвместна работа на институциите и на над 1200 екипа, които са върнали над 40 000 деца в класната стая.

И министър Красимир Вълчев, и евродепутатът Андрей Ковачев благодариха на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов за добрата организация, препълнената зала и големия интерес към форума.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина