Рогош, Войводиново и Скутаре обраха наградите в пролетния празник на Община Марица

Автор: Plovdiv Now 1767
Рогош, Войводиново и Скутаре обраха наградите в пролетния празник на Община Марица

Пролетният празник на Община „Марица“ започна с химна на България в заседателната зала на администрацията, където се проведе тържествено награждаване на победителите в конкурса на тема: „Община Марица – моят роден край“. В него се включиха 120 подрастващи със свои есета, мултимедийни презентации и рисунки от всички училища.

„Позволете ми от мое име и от името на администрацията да ви поздравя с празника на нашата община, който се провежда на светлия християнски празник Благовещение. На този ден нека си пожелаем добрите вести, добротата, късмета, просперитета никога да не спират. Благодаря на всички вас, деца, за уникалните произведения, посветени за празника на прекрасната ни община, които сътворихте. Благодаря на преподавателите за помощта. Имаме чудесни деца и съм спокоен, че бъдещето на Община Марица ще продължи в същия възходящ ход, който сме поели от самото й създаване преди 36 години“, заяви кметът Димитър Иванов. Той уточни, че работата на журито е била изключително затруднена при оценяването, защото всички творби са прекрасни.

В категорията за най-добро есе първото място бе присъдено на 13-годишния Илиан Карапачов от Рогош, второто – на Атанас Чолаков от Бенковски, а трета награда бе присъдена на Кристина Гинова от Труд. С поощрителен приз бе удостоена 10-годишната Ана-Михаела Стоянова от Маноле. В конкурса за презентации бяха отличени четири мултимедийни проекта. За най-атрактивна бе обявена творбата на Мирослав Данков и Славян Димитров от Войсил. Трето място бе присъдено на Юсеин Асенов и Атанас Комитски от Маноле, а с втора награда бе отличен проектът на 12-годишния Иван Христев от Костиево. С първо място, грамота и таблет бе удостоена мултимедийната презентация на Мария Кокова от Строево. В нея тя разказва за забележителните обекти в родното си село. „Забележителностите в Строево са паметната плоча на загиналите руски войници, паметникът на участниците във войните и тракийската гробница, която първо е била могила, но след като са я открили, в нея са намерени два гроба на възрастни и един на малко дете. Учените са установили, че гробницата е на тракийски цар. Едно от доказателствата за това твърдение е, че при разкопките е намерен златен лист от лавров венец. Там са открити части от глинени съдове от римската епоха и мраморна плоча, върху която е изобразена богиня“, сподели 12-годишната Мария.

В конкурса за рисунка участниците бяха разпределени в две възрастови групи, като при учениците до 12 години с първа награда бе отличен Патрик Бирол от Бенковски, с втора – Ивета Костова от Войводиново, а третото място бе присъдено на Дария Малинова от Войсил. Във втора възрастова група журито удостои с първа награда творбата на 14-годишната Пепа Димитрова от Костиево. С второ място бе отличена рисунката на Моника Атанасова от Труд, а с трето – Юлия Рангелова от Рогош. Поощрителни награди бяха връчени на 13-годишната Василена Славкова от Бенковски и 14-годишната Денислава Георгиева от Труд.

„Продължавайте да се гордеете с нашата прекрасна община, така както ние, по-големите го правим. Убеден съм, че ще продължите да създавате още по-чудесни творби“, обобщи в края на церемонията кметът. Той връчи специалната награда на Община Марица – екскурзия до Казанлък на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Труд за активно участие в конкурса.  

„Децата и тяхното развитие винаги са били във фокуса на моята дейност като директор, а днес и като председател на Общински съвет „Марица“. Днешният празник придобива своя смисъл единствено и само заради хората, живеещи в нашите населени места. Именно жителите на общината са тези, с които най-много се гордеем – децата, младите хора, нашите майки и бащи. С мисъл за тях трябва да е насочено всяко наше действие“, посочи от своя страна председателят на ОбС Виолета Христодулова. Тя връчи стативи за рисуване с комплекти темперни бои и четки за училищата с масово участие в конкурса – ОУ „Васил Левски“ в Рогош, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Войводиново и СУ „Георги Бенковски“ в Бенковски. Всички деца получиха грамоти, а носителите на първи награди – таблети, на втори – външна памет, а отличените с трети места и поощрителни награди – bluetooth слушалки.

По-късно празникът се премести на стадиона и спортната зала в Маноле, където повече от 200 ученици от 11 училища в Община Марица се съревноваваха в четири турнира. Отборите на Рогош, Войводиново и Скутаре при индивидуалните спортове спечелиха призовите места в пролетния празник на Община Марица. Във футболния турнир тимът на Рогош спечели съревнованието, следван от Войводиново и Костиево. При волейболистите най-добър бе отборът на ОУ „Васил Левски“ Рогош, а второто и третото място спечелиха момичетата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Войводиново и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Калековец. Купите и грамотите на участниците бяха връчени от кмета на Община Марица Димитър Иванов и председателя на ОбС Виолета Христодулова. На събитието присъстваха заместник-кметът Николай Стаматов, кметът на Маноле Стоил Дишев, който бе домакин на пролетния празник, както и кметове и съветници от Община Марица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина