Преди протеста в село Труд: Този път ще бъде решителен, ще бъдем по-смели!

Автор: Plovdiv Now 5860
Преди протеста в село Труд: Този път ще бъде решителен, ще бъдем по-смели!

Протестът срещу замърсяването от биогаз централата в село Труд този път ще бъде решителен, ще бъдем по-смели и освен към отговорните институции ще се обърнем и към народните представители в парламента. Това обявиха на брифинг организаторите на събитието, което ще се състои този четвъртък. Според тях проблемите, които хората от селото търпят освен на институционална основа, трябва да бъде решен и на политическа, заяви председателят на инициативния комитет „Бъдеще за село Труд“ Галина Тошева.

"Нашият инвеститор има протекции в парламента и управляващите партии. А нашите инструменти, с които гражданите протестират не могат да го засегнат. Оказва се, че бизнес интересите са над здравето на хората. Ние комуникираме с много граждански инициативи и комитети, които всички до един се борят с индустриални замърсители.
По тази причина в четвъртък на протеста ще очакваме да се явят депутатите от област Пловдив, за да може да се ангажират с конкретика и решаване на проблемите, за да бъде решен този проблем, подчерта Тошева.

За пореден път организаторите на протеста поставиха публично своите искания. Централата, която изпуска миризмите в село Труд да бъде затворена, докато не мине цялостен технологичен одит, който да установи какви са причините за тези миризми. Отговорните институции трябва да се заемат с проблема. Гражданите на населеното място вече нямат търпение и искат да бъде въведена норма в българското законодателство, която да определя нивото на миризми във въздуха, по ясни правила за работа на такива обекти и спазването на нормите да бъдат изпълнявани коректно.

Миналата година Министертвото на здравеопазването индикира, че миризмите във въздуха влияят на човешкото здраве и повишават нивото на стрес, както и респираторните заболяване. Тогава становището на здравните власти бе, че това не е допустимо. Искаме с нормативна база да се вземе становище, за да може населението на България да бъде защитено, категорични са от инициативния комитет.

Друго искане на протестиращите е задължителна оценка върху въздействие на околната среда на всички инсталации, които обработват подобни биологични отпадъци. Да бъде направена и оценка, която да включва цялостна фактология. Очевиден проблем за хората от Труд е и разстоянието на централата от населеното място, която се намира само на 250 метра от първия жилищен квартал.

"Ние се консултираме с експерт, който изгражда подобни централни извън България, в цяла Европа. И във времето назад е бил консултант и на нашите инвеститори, но те са отхвърлили неговата оферта, тъй като той в нея е заложил различен начин на съхраняване на суровините. Към момента те стоят отворени, директно положени върху почвата. А тогава той е предложил да бъдат в ръкави, обезопасени, за да няма миризми, ферментационни процеси на открито, които биха увредили и почвите. Заложил е филтри, които са скъпи и трудни за обслужване. Според негова преценка, която той е оформил в становище към МОСВ технологичният цикъл за производството на централата не е довършен и липсват ключови съоръжения. Нейният първоначален замисъл е бил да работи само със силаж, а на практика нещата са различни, от което страда населението", категорични са от инициативния комитет.  

Във хода на делото, което се води от община "Марица" вещи лица са установили наличие на амоняк, сероводород и други газове на площадката на централата за биогаз. Това е недопустимо при едно добре изпълнено технологично производство. "Предметът на делото не е да докажем вреда, а да успорим един административен акт, който по цялостта си е законосъобразно. В съшото време ние живеем в абсурд и искаме това да спре", допълни Галина Тошева.

Протестът ще бъде в четвъртък - 9 юни, от 18:30 часа, а сборният пункт е чешма "Гергана". Предвидено е шествието да премине по главния път към селото, след което ще блокират новопостроеното кръгово и ще преминат към самите биогаз инсталации.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина