Пловдивско семейство напът да остане на улицата след съмнителна кредитна сделка

Автор: Деница Лещева 17685
Пловдивско семейство напът да остане на улицата след съмнителна кредитна сделка

Двама пловдивчани са на път да останат без дом в резултат от съмнителна сделка със собственик на заложна къща. Има изпълнителен лист, с който те трябва да бъдат принудително изведени от къщата във Войводиново още днес в резултат от едногодишна сага, свързана с парични заеми и писмени сделки, разминаващи се с дадените им обещания и устни уговорки. Всичко започнало миналата година, когато Илиана Петрова и синът й Костадин трябвало да изтеглят кредит в размер на 50 000 лв.

За целта те се обърнали към Иван Бистрашки от заложна къща  "Фокс"  в пловдивския квартал "Изгрев". Петров споделя, че и преди е прибягвал до услугите на къщата. Преди да загуби своя баща, два пъти се налагало да оставя в залог телефони, за да получи средства за лекарства. Миналата година двамата решили да инвестират в собствен бизнес и отново прибегнали към услугите на  Бистрашки. Припомняме, че името на Иван се свързва с ареста на четирима души, заподозрени в лихварска дейност. Те бяха заловени при зрелищна акция на ГДБОП това лято, а спецпрокуратурата моментално им повдигна обвинения за участие в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти. Подозренията са, че тези устройства били използвани за изготвяне на фалшиви карти за теглене на пари от чужди банкови сметки.

Бистрашки се съгласил да отпусне кредит на семейството - дейност, която според българското законодателство може да бъде упражняване единствено от лицензирани институции. Уговорката между двете страни била, че кредитът ще бъде обезпечен с ипотека върху къщата им във Войводиново. На 10 август 2018 година те се срещнали, за да сключат договор в присъствието на адвокат. Иван не се явил сам - с него била и майка му, а вместо кредитна сделка, двете страни сключили предварителен договор за покупко - продажба на съответния имот. По думите на потърпевшите, Бистрашки им обяснил, че къщата ще бъде прехвърлена като залог, а след като дългът им бъде изплатен, ще им бъде върната. Сумата трябвало да бъде възстановена до август 2019 година. За уговорката имотът да бъде върнат двамата потърпевши не получили документ.

В предварителния договор присъствала съвсем различна клауза - че продажната цена в размер на 40 000 лв. следва да бъде заплатена до 10 август 2018 година. Новият собственик не бил Иван, а майка му. Като съсобственик бил вписан и съпругът й. Дни след като бил подписан договорът, жената се сдобила с нотариален акт за къщата им. По думите на потърпевшите обаче, окончателен договор, който да даде основание за издаване на документа, не е бил подписван. Междувременно обаче двамата длъжници изостанали с възстановяването на парите. 

"Усъмних се в този договор в мига, в който го видях. Очакваше се да подпишем едно нещо, а подписахме съвсем друго. Но имахме уговорка, съгласно която трябваше да му се издължа до 2019-а. Не крия, че дължа пари на Бистрашки, нито, че съм решена да му се издължа", споделя Илиана пред репортер на PlovdivNow.bg. 

Не след дълго Илиана получила и изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител. Новата собственичка започва да води дела, за да влезе във владение на имота, а бъдещето на двамата му собственици остава неясно. Последвала покана за доброволно плащане, по която синът й отправил възражение. Петров наблегнал именно на факта, че двамата имат уговорка с купувачите, по силата на която сумата трябва да бъде изплатена до август 2019 година. Молбата му била оставена без уважение. 

По думите на двамата потърпевши, това не е първият им проблем с Иван Бистрашки. И двата телефона, които били заложили, изведнъж се оказали загубени, въпреки че семейството ги било изплатило. Накрая те получили компенсация от заложната къща, но съмненията им са, че вероятно просто са били продадени.

"Изобщо няма да се учудим, ако са намерили купувачи и на къщата ни", опасяват се потърпевшите. 

И така семейството се озовава в безизходица. Двамата се свързват с адвокат, който спира поканата за доброволно изпълнение. Търсят и вариант за уговаряне на по-дълъг срок, в който да се издължат. Въпреки това вчера Илиана била уведомена по телефона, че трябва да напусне имота днес. Датата, на която трябва да бъде освободена собствеността, е указана с поканата за доброволно изпълнение.

"Нямаме къде другаде да отидем, а откакто получих обаждането, не знам на кой свят се намирам", споделя Илиана. 

Наш репортер потърси за коментар и Иван Бистрашки, който обаче твърди, че е жертва на клевета и не е присъствал при осъществяването на сделката, тъй като бил в чужбина. По думите му, миналата година майка му закупила въпросния имот в село Войводиново от собствениците. Къщата била придобита чрез сделка за покупко-продажба и не му било известно да е подписван предварителен договор. След като минали няколко месеца обаче Петрови поискали да откупят къщата си, като върнат парите на майка му. Майка му обаче искала да влезе във владение на имота си. Според Бистрашки, Илиана и синът й не живеели във въпросната къща, но отказвали да изнесат вещите си. Твърденията им той определи като опит да развалят сделката. Бистрашки сподели и че възнамерява да пусне жалба за отправените клевети.

Иван Бистрашки ни предостави и нотариален акт за покупко-продажба на въпросния имот. В него фигурират подписите както на продавачите, така и на купувача. 

В окончателния договор е посочено, че стойността на имота е 10 000 лв. В сключеният на същата дата предварителен договор майката на Бистрашки се задължава да изплати 40 000 лв. за имота. Петрови уточняват, че разликата им била дадена на ръка. Пред наш репортер Бистрашки също заяви, че при подобни сделки сумата, посочена при данъчната оценка, рядко съответства на изплатената при продажбата. По думите му, сделката била изгодна за семейството.

На съвсем друго мнение са семейство Петрови, според които къщата струва около 200 000 лв. Причината да не изтъкнат стойността му била, че намерението им не било свързано с реална продажба.Справка на PlovdivNow.bg показа, че продажната стойност на подобни имоти е между 120 000 лв. и 200 000 лв.

Преди три години пловдивчанинът Борислав Наков заплаши, че ще скочи от "Преспите", тъй като останал без покрив заради измамни схема, организирана от Бистрашки.Той заяви, че е станал жертва на лихвари, които го подмамили да им прехвърли бащината си къща с двор срещу смешна сума. Заплаши със самоубийство, ако не получи справедливост. Обвиненията бяха отправени към Иван Бистрашки и Георги Мирчев. 

 

ОТВЕТЕН УДАР

Адвокатът на Илиана и Костадин Петрови - Ангел Дунков , коментира пред PlovdivNow.bg, че ще пусне жалба в прокуратурата срещу заложната къща за измама, незаконна лихварска дейност и данъчни престъпления. "Отделно от това ще заведеда дело в Районен съд за обявяване на сделката за нищожна, защото налице е договор за заем , а не договор за покупкопродажба", заяви юристът. Освен това той заяви, че ще сизира БНБ и ще поиска отнемане на лиценза на заложната къща, тъй като е даден кредит срещу недвижим имот.  

 

С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ!

Въпреки че не са законни, схемите с пари на лихва срещу ипотека или друг залог от неоторизирани лица, продължават да действат. Факт е, че много хора са в безизходица и не могат да получат кредит от банка или друга финансова институция. И тогава прибягват до услугите на лихвари, които им предоставят исканата сума, но при много тежки условия. Дали сделката, сключена от майката на г-н Бистрашки е законна, ще реши съдът, тъй като адвокатът на семейството е подготвил жалба.

Но самите граждани също трябва да бъдат изключително внимателни и да не се доверяват на лихвари, независимо колко  се нуждаят от въпросната сума. Притиснати  от ситуацията, те много често вземат грешното решение, а след това плащат за него дълго и скъпо.

При залагане на вещи или имоти в заложните къщи всеки убеждаван, че  всичко е законно и легално. И донякъде е така. Урежда се среща при нотариус, подписват се документи и т.н.

Целта обаче далеч не е лихварят да получи сумата, която е дал на клиента си. Той иска да получи на минимална цена заложеният обект. Така или иначе той надвишава неколкократно стойността на заема, който е дал.  Един от основните моменти в тези схеми е, че лихвите по заема често се оказват непосилни за изплащане за хората, които са го получили, като нерядко стигат до  20 процента на месец.

Механизмите за отнемане на заложените вещи или имущество са добре работещи, особено като се има предвид,  че самите лица, усвояващи средствата,  са се подписали под т.нар. договор или са прехвърлили имуществото си чрез нотариален акт.

 

Екипът на PlovdivNow.bg ще продължава да следи развитието на случая. 

Подобни новини

запознат

докато ядоха кюфтетата не реваха ако продажбата е законна !!! тогава какво правим ..... според мен трафик нарочно подриват деиноста на тая заложна къща......нещо за жалбите към вашия сот в прокуратурата що не пише

05:46, 14.11.2018
Отговора 0
Отговор

petyr

izmamnici gadni,dano vi izpozatvorqt vsichkite,gadna zgan

00:27, 14.11.2018
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина