Пъстър фестивал започва днес в пловдивското село Труд!

Автор: Plovdiv Now 6008
Пъстър фестивал започва днес в пловдивското село Труд!

Пъстро ще е село Труд през съботния ден. Започва второто издание на Фестивал, посветен на плъстите, който ще предостави трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите на България. На фокус ще са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество.

Организатори на събитието са фондация Евроразвитие 2007, НЧ "Светлина" - с.Труд, Кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил. 
Програмата включва награждаване на победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти “Приказки за доброто“, демонстрации от деца за деца – плъстене,    Изложба – плъсти, изработка на домашен сапун, дарачене, предене, плъстене с майстор плъстар,  Работилнички „Плъсти за деца“, кулинарна изложба на тема „Трудчанските биди/палачинки/“, авторски изделия от плъсти и разбира се фолклорна програма. 

Входът през целия ден е свободен!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина