„Искам да изкажа радостта си от това, че се намирам в района на Община „Марица“. Признателен съм на двете организации – Сдружение „Бултиш -дружество на български и турски бизнесмени“ и Асоциация на румелийските бизнесмени от Ескишехир, благодарение на които успяхме да сътворим този съюз.

България и Турция са важни съседи, които години наред са живели заедно и народите им са били във взаимодействие помежду си. Надявам се това споразумение да бъде полезно за двете страни“, посочи след парафирането на меморандума кметът на Община Тепебашъ д-р Ахмет Атач.

„За Община „Марица“ това е първият договор за побратимяване и държах общината, с която ще го сключим, да бъде от Балканите. По население и размери Община „Марица“ е десет пъти по-малка от Тепебашъ, но имаме и много общи неща помежду си. Смятам, че това сътрудничество, на което полагаме основите днес, ще допринесе за споделяне на добри практики, успешни проекти и подкрепа на бизнеса в двете общини“, подчерта кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов и пожела попътен вятър в партньорските отношения.

Той допълни, че споразумението е израз на приятелските взаимоотношения между България и Турция и се надява това да е първата крачка към обмяна на опит в областите икономика, култура, туризъм, селско стопанство и образование.

Донка Колева, зам.-председател на Сдружение „Бултиш - дружество на български и турски бизнесмени“ също отправи приветствие към представителите на двете общини.

„С огромно чувство на удовлетворение и вълнение заставам пред Вас, защото днешният ден е една сбъдната мечта от 4 години. Тогава ние поставихме началото на партньорството между „Бултиш“ и Асоциация на румелийските бизнесмени от Ескишехир. Бизнесмените от двете организации изградихме мост. Сигурна съм, че днешният акт на побратимяване ще разшири сътрудничеството ни и ще допринесе за благоденствието на двете общини“, отбеляза Донка Колева и благодари сърдечно на кмета на Тепебашъ д-р Ахмет Атач и на кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов за оказаното доверие.

„Партньорството, което започнахме преди 4 години с „Бултиш“ днес завърши с побратимяването на двете общини. Задачата на бизнеса в Тепебашъ и „Марица“ е в бъдеще да подкрепя кметовете им и да работи за просперитета на двете общини“, подчерта в поздравлението си и председателят на УС на Асоциацията на румелийските бизнесмени от Ескишехир Рюштю Шентуна.
В неформален разговор на кафе Димитър Иванов направи обширна презентация на община „Марица“ пред гостите и обеща при следващото им посещение да им покаже културната и туристическа атракция Малтепе и други значими обекти на територията на селищната система.

Той получи от турския си колега стъклен макет на кола, чиито части са изработени в Турция и книга - последно издание за историята на град Ескишехир. Димитър Иванов пък връчи на д-р Ахмет Атач почетен знак и плакет на Община „Марица“.

На подписването на споразумението за сътрудничество между двете общини присъстваха председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, заместник-кметовете на Община Тепебашъ Сейит Йълдъжан, Суат Ялнъзоглу и на Община „Марица“ – Петър Минков, Николай Стаматов, Гергана Титюкова, Анелия Симеонова и секретарят Надежда Димитрова, както и членовете на УС на Асоциация на румелийските бизнесмени от Ескишехир Ибрахим Дургут и Метин Торун и председателят на Сдружение „Бултиш - дружество на български и турски бизнесмени“ Кемал Караман.