Нов завод за оптична техника от световен клас отвори врати край Царацово

Автор: Виктория Петрова 11362
Нов завод за оптична техника от световен клас отвори врати край Царацово

Българска компания откри нов завод в Тракия икономическа зона /Царацово/. В него ще се произвежда високоспециализирана оптична техника от световен клас, която е предназначена изцяло за глобалните пазари. 

Днес на официална церемония собственикът Георги Георгиев представи новата база на Cimcoop. До момента производството е било в Панагюрище, но преди няколко години това започва да поставя ограничения върху дейността и директорът решава да измести завода в Пловдив, предаде trafficnews.bg

"Появиха се ограничения от гледна точка на големината на базата, вече не можехме да вкараме дори една машина повече. Освен това работната ръка в Панагюрище е лимитирана. Имахме три възможности - да разширяваме базата там, да се преместим в София или в Пловдив. Спряхме се на Пловдив, защото тук е индустриалният център на Балканите. Освен това има обособена Икономическа зона, теренът ни се намира на 100 метра от магистрала "Тракия", има развита образователна система, Технически университет и в крайна сметка това ще удовлетвори търсенето ни на висококвалифицирани кадри", поясни синът на Георгиев и също директор във фирмата Калин Георгиев.  

Новият завод, който е вдъхновен от високотехнологични концерни като Тесла, е с 2100 кв.м. Инвестицията, макар и в пандемични времена, възлиза на над 7 млн. лева. В него за момента работят 50 души, част от които са запазени кадри от Панагюрище. В рамките на няколко години от компанията планират да мащабират, както производствената си база, така и работните места. При разширение от още 1500 кв.м. РЗП се очаква капацитетът на работни позиции да скочи на 120-150 души, от които голяма част специализирани инженери. 

Фирмата произвежда всякакви оптични апарати, като набляга на инфрачервени технологии. Преди няколко години дори е участвала в проект по създаване на ултрамодерна 8к камера. Произвежда различни специализирани оптични лещи, обективи, стъкла и огледала. Самият завод е високотехнологично оборудван и в него се извършват едни от най-фините диаментени шлифовки. Продукцията се използва в медицина, техника и военната индустрия. 

Основни контрагенти на компанията са концерни, базирани във Франция и Израел. Днес събитието бе уважено и от един от основните партньори френското дружество Telos. 

Инвеститорът Герги Георгиев и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

На откриването присъстваха зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков. 

"Горд съм, че тук беше създадена такава икономическа зона, която е гордост за България и Балканите. Това е пример в каква посока трябва да вървят високотехнологичните и иновативни компании", посочи зам.-министърът на икономиката Киряков и допълни, че сега двете основни задачи пред него са входиране на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Очакванията са първото шестмесечие на 2022 да има отворени процедури, в които фирмите да могат да участват за финансиране", допълни Киряков. 

"В Пловдив дълбоко вярваме, че подкрепата на индустрията и развитието на индустриалните зони са ключ към устойчивото развитие на страната и региона. Такъв пример е Тракия икономическа зона и компаниите, които произвеждат качествени продукти и изнасят за целия свят. Дори миналата година тук безработицата достигна едва 8% въпреки пандемията. Въпреки пандемията за района средната безработица през лятото е около 3%. Днешният пример на Cimcoop е много важен. Това няма да е най-голямата инвестиция на годината, няма да е тази, която разкрива най-много работни места, но това ще е една от перлите на региона и пример за новата българска индустрия, в каквато посока искаме да се развива - високотехнологична, добре специализирана, с мисъл за бъдещето и със силни позиции на международните пазари", посочи Стоянов и допълни, че това ще даде профил на Пловдив като център, вървящ в посоката на хайтек индустрията. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина