Нов протест готвят жители на село Труд

Автор: Plovdiv Now 3993
Нов протест готвят жители на село Труд

Жителите на с. Труд предупреждават за нова вълна от недоволство и гражданско неподчинение. Причината са разливите от централата за производство на енергия от биомаса. Организаторите на протестната акция са категорични, че техните намерения нямат нищо общо с общата протестна вълна в страна. 

Само преди няколко дни местни жители сигнализираха, че в много от нивите им има разсипани биоотпадъци. Те изпратиха кадри, на които се виждат как цистерни изсипват неясна субстанция върху частни ниви в края на селото.

С протестно шествие и блокиране на един от входовете на Пловдив в края на миналия месец хората от село Труд поискаха оставките на министър Нено Димов, Румен Порожанов и директорът на РИОСВ Пловдив-Стефан Шилев. Според протестиращите за тези няколко години, не са успели да решат проблема с въздуха на с. Труд, а са се обърнали срещу общността, което е ясна индикация, че заемат постове, за които са крайно НЕ подходящи за тях!

„Това е проблем от 2-3 години и той се замита. Изключително трудна битка срещу един инвеститор, покровителстван от институциите. Вече се нарушава европейски регламент“, посочи в интервю за БНР Станимир Тончев от Сдружение “Бъдеще за село Труд”. По думите му протекциите към тези обекти идват заради субсидирането на тази висока цена на електроенергията от тези централи. Според него РИОСВ прикриват технически нередности в инсталацията.

Тончев подчерта, че не са допускани до инсталацията. По думите му там имат достъп само контролните органи.

„Има заповед, която слага 4-месечен период, в който няма право да се торят нивите и земеделските земи, поради опасност от азотосъдържащи торове и навлизането им в подпочвените води“, обясни Тончев и каза, че тази заповед не се спазва.

Той съобщи, че всеки ден подават сигнали за нарушенията, но до момента от БАБХ или РИОСВ не са отишли на мястото, за да ги констатират: „Единствено кметът има издаден протокол, който констатира, че има разлив. Регионалните институции не искат да вземат мерки. Затова искаме оставките на тези министри и директори на РИОСВ и БАБХ“.

Кметът на с. Труд Красимир Минков посочи, че от 1 ноември досега е получил няколко сигнала за разливане на течен тор по нивите. При проверка съвместно с Районното управление цистерните са засечени и са направени констативни протоколи. Протоколът е изпратен в РИОСВ – Пловдив и в община Марица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина