Над 69 милиона лева е проектобюджетът на Община Марица за 2024 година

Автор: Plovdiv Now 2964
Над 69 милиона лева е проектобюджетът на Община Марица за 2024 година

Над 69 милиона лева е проектобюджетът на Община Марица за 2024 г. Това стана ясно по време на Общественото му обсъждане, на което присъстваха общински съветници, кметовете на населените места, представители на бизнеса и НПО. Финансовата рамка е увеличена с повече от 10 милиона лева в сравнение с предходната година. Сред приоритетите в програмата за управление на Община Марица са повишаване жизнения стандарт, създаване на благоприятни условия за развитие на бизнеса и привличане на инвестиции, изграждане на съвременна инфраструктура и привлекателна жизнена среда, както и на модерни условия на образование.  

„Не делим населените места на големи и малки. Бюджетът е формиран така, че да следва приоритетните проекти, представени от кметовете“, заяви кметът Димитър Иванов. Той уточни, че най-много средства са предвидени за асфалтиране на улици за всички селища в общината – близо 3 170 000 лева. Повече от 1 милион и 300 хиляди лева са планирани за ремонти на общински сгради. Ще бъдат обновени читалищата в Калековец, Трилистник, Костиево, Маноле, Ясно поле, ще бъдат извършени ремонти на оградите на гробищните паркове в Калековец и Скутаре, както и на покрива на здравната служба в Труд и Скутаре. Ще бъде извършена реконструкция на пенсионерския клуб в Труд, както и изграждане на термоизолация в кметството на Крислово и подмяна на покрива на общинската сграда в Царацово. Планирани са повече от 400 хиляди лева за кухненските блокове в детските градини в Трилистник и Царацово, за подмяна на настилката в забавачката в Граф Игнатиево и за ремонт на външната тераса в ДГ „Пролет“ в Рогош. Предстои ремонт и на покрива на ОУ „Св. Климент Охридски“ във Войсил.  

Предвидени са средства за укрепване дигата на река Аврамица, която преди година и половина след проливни дъждове застрашаваше да наводни къщи в Скутаре. 

Заделени са близо 500 хиляди лева за проектиране на улици, на отводнявания, на общински сгради. „За да кандидатстваме по програми и за да реализираме инвестиционни намерения е необходимо проектиране, което отнема много време за съгласувания с институции, като РИОСВ, ВиК, ЕVN, НКЖИ, Областна администрация и др. Но сме уверени, че ще създадем по-добри условия за живот на жителите на общината, като сме предвидили проекти във всички населени места“, коментира Димитър Иванов. Той допълни, че са заделени около 200 хиляди лева за изграждане на нови детски площадки.

В Община Марица ще стартира и изграждането на три стратегически инфраструктурни проекта, които ще осигурят по-добра комуникация на жителите и ще повишат бизнес средата в региона. 

По време на обсъждането на бюджета стана ясно, че Общински съвет Марица ще предава заседанията си и тези на комисиите, като отделя финанси за дигитализация на процеса, в изпълнение на приетите промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. „Щом е закон, ще го изпълним, но би трябвало да има средства от държавата, защото по-малките общини трудно ще се справят“, коментира Димитър Иванов. Той допълни, че е осигурено финансиране за улично осветление във всички населени места в общината.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина