На 15-ти септември кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов откри новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Скутаре и оповести началото на изграждането на нов физкултурен салон в двора на училището.

След водосвета, отслужен от отец Николай, Иванов приветства учениците, учителите и родителите.

„На 15-ти септември за мен е чест и удоволствие да съм заедно с всички Вас и да открием новата учебна година. Най-важни в днешния ден са нашите първолаци, които с трепет в сърцата очакват да прекрачат училищния праг. Мили първокласници, днес Вие за пръв път влизате в родното училище. Моля Ви да внимавате в час, да следвате съветите на Вашите учители и да учите прилежно уроците си, защото знанието означава сила“, обърна се към най-малките ученици Димитър Иванов.

Той поздрави и родителите и учителите.

„Уважаеми родители, вие сте първите учители на нашите деца. Подкрепяйте ги по пътя им към образованието и помагайте на преподавателите им. Скъпи учители, високо оценявам труда и усилията, които полагате. Бъдете все така всеотдайни към учениците си, с любов, вдъхновение и търпение ги учете на любов към знание, доброта и мъдрост, за да може децата ни - бъдещето на село Скутаре и на Община „Марица“, да станат достойни граждани - те са надеждата ни за една по-добра България. Желая на всички здраве и късмет и честита нова учебна година“, обърна се кметът на Общината към присъстващите.

Директорът на ОУ „Климент Охридски“ обяви, че школото, вече е със 137 ученици, а за втора поредна година има две паралелки първокласници. Той благодари на кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов и на кмета на селото Стоян Добрев, затова, че днес в училището има нови плочки, стълбище, игрище и тоалетни.

След богата музикална програма по повод първия учебен ден, отец Николай отслужи тържествен водосвет за успешна реализация на новия физкултурен салон.

Десетки ученици, родители и жители дойдоха на церемонията за началото на изграждането на дългоочакваната придобивка. В сградата, която ще е с дължина 30 метра, ширина 12 метра и височина 6 метра, ще има още и съблекални, санитарни възли и склад за спортните уреди. Очаква се строителството да приключи до март следващата година.

Кметовете на Община „Марица“ и на с. Скутаре Димитър Иванов и Стоян Добрев, както и директорът на ОУ „Св. Климент Охридски“ направиха символична първа копка, с която дадоха старт на строежа на спортното съоръжение.

Димитър Иванов изтъкна, че това е неповторим и дългоочакван миг в историята на училището.

„С. Скутаре днес чества двоен празник - първи учебен ден и старт на изграждането на нов физкултурен салон. Приоритет №1 в моето управление винаги са били децата. За мен няма нищо по-ценно от това да виждам усмивката и радостта в очите им. Това е причината да инвестираме в строежа на физкултурен салон, където учениците ще могат да играят на воля. След няколко неуспешни опита да получим държавно финансиране, сега заделихме средства от бюджета и след няколко месеца тази зала ще бъде факт. Тук възпитаниците на ОУ „Климент Охридски“ ще спортуват, ще се забавляват и ще поставят рекорди. Щастлив съм, че през следващата година училището ще има нов физкултурен салон“, подчерта Димитър Иванов.

Той благодари на екипа си за упоритата работа, в резултат на която се осъществява този проект, на общинските съветници – за подкрепата и предупреди фирмата-изпълнител, че строителните експерти от администрацията - инженерите Даниел Трендафилов и Димитър Венков ще следят зорко строителните дейности.

Кметът на Общината поднесе цветя и поздравителен адрес за първия учебен ден на учителите и подари учебни пособия на първокласниците.