Младежът, превозвал мигранти, бил потънал в дългове, чакал 5 000 лв. от схемата

Автор: Парашкева Иванова 6156
Младежът, превозвал мигранти, бил потънал в дългове, чакал 5 000 лв. от схемата

25-годишният Георги Божиков от село Труд, който е арестуван в петък за трафик на мигранти, се е забъркал в схемата, заради дълговете, в които бил затънал. Младият мъж работел в Стъкларския завод, но през последните години харчел повече , отколкото получавал. Той е станал клиент на няколко фирми за бързи кредити, но не можел да покрива задълженията си. 

Решил да рискува и приел офертата на свои познати, които също живеели в Труд. Военният и бременната му приятелка му предложили да се включи в схемата и да направи бързи пари. по данни на TrafficNews сумата, която му е обещана е била 5 000 лева. 

Тримата са били арестувани в петък в района на Хасково. В автомобила им са открити четирима мигранти. Бременната жена и военния са живеели заедно на семейни начала.  Според вътрешния министър Иван Демерджиев това не е първото нарушение на закона на бременната жена, защото е хващана да шофира под въздействието на наркотици.

Случаят е поет от Военно- Окръжна прокуратура. Тя привлече като обвиняеми 40-годишния военен - ефрейтор в поделение в област Пловдив, Георги Божиков и 39-годишната И.П., за това, че на 10.03.2023 г. в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали 8 чужденци – граждани на Сирия, да пребивават незаконно в страната чрез извършване на превоз от Любимец до землището на Хасково.

На 10 март 2023 г. около 17 ч. в района на гр. Хасково, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, марка БМВ, управляван от Д.Д. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишната И.П. Жената била в напреднала бременност. В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, пътувал и 25-годишният Божиков. Установено е, че същия ден Божиков превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, с лек автомобил, марка  „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ край гр. Хасково. По тази причина млежът се преместил в лекия автомобил „Фолксваген Голф“.

Мигрантите са били качени в автомобилите от района на Любимец и са пътували към София. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция.

Мъжете са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

При предявяването на обвинението спрямо И.П. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева с оглед на здравословното й състояние.

Действията по разследването продължават.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина