Маноле помни и друго жестоко убийство, подобно на днешното

Автор: Plovdiv Now 9272
Маноле помни и друго жестоко убийство, подобно на днешното

Автор: Георги Тошев

Историята често се повтаря, включително и при тежките криминални престъпления. Днешното убийство в пловдивското село Маноле изключително много напомня на един подобен случай от месец ноември 1995 година. Съвпада периодът, методиката, условията на извършване, дори и оръжието. Разликата е, че тогава убийството е четворно. Убиецът и до ден днешен излежава присъдата си в Пловдив – доживотен затвор без право на замяна, пише trafficnews.bg.

Днес пловдивското село Маноле, осъмна почерняло от полиция. Причината е зловещо двойно убийство с последвало самоубийство. Полицията се отзовава на сигнал, подаден на телефон 112, малко след полунощ. Първоначалната версия на разследващите е за влошени семейни отношения.

На спешния телефон се е обадила жена, която е съобщила, че нейният съпруг е убил майка ѝ и баща ѝ. „Действително се касае за убийство на две лица, трето е простреляно, след което извършителят се самоубива”, съобщиха на брифинг от полицията.

Всички гореспоменати лица са били в близки семейни отношения. Поводът е заради влошени семейни отношения в етническата махала. Извършени са всички неотложни действия по разследването и няколко огледа. Иззето е оръжието на престъплението – пушка, която е незаконна.

Убитите са родителите на съпругата - на 61 и 57 години, простреляният е неин брат на 36 години. Той е откаран в болница, състоянието му към момента е стабилно. Извършителят е на около 40 години. 

Ако се върнем назад към хрониките от 1995 г. ще открием, че невиждано четворно убийство разтърсва пловдивското село Маноле на 2 ноември. 35-годишният тогава Иван Кръстев Василев разстрелва с бащината си ловна пушка жена си Снежана Джамбазова, тъща си Елена, тъста си Рангел и дядото на жена си Вангел. Твърди се, че Иван е обезумял, след като съпругата му поискала развод. Опасявал се, че повече няма да види децата си - 9-годишния Красимир и 6-годишната Марияна.

Двамата били женени от 1985 г. Родителите на Снежана обаче отказали да им дадат терен, върху който да си построят къща. Младото семейство живеело с години във фургон. След това се пренесли на квартира в Карлово. Жената често посещавала родителите си, които я настройвали срещу Иван. Снежана взела децата и се върнала при роднините си в Маноле, където станало и жестокото убийство.

Една нощ, след като научил, че Снежана подала молба за развод, Иван не могъл да спи от мъка по децата си. На сутринта грабнал пушката и потеглил към селото. Застрелял жена си пред очите на невръстните си деца. После убил тъста и тъщата си, като ги застрелял в главата. На тръгване гръмнал и 82-годишния дядо Вангел, който пасял магарето на нивата.

След касапницата отишъл в полицията и разказал какво е сторил. Униформените първоначално не му повярвали. Той заявил, че не съжалява и не го интересува как ще го накажат. На децата си обяснил да не се притесняват за избитите си роднини, понеже те искали да ги разделят с него.

Според психиатрите е осъзнавал действията си към онзи момент. Кризата в отношенията със съпругата му отключила агресията. Пред съкилийниците си килърът разказал, че съжалява единствено за това, че не е успял да убие шурея си Вангел и кварталния полицай.

Няколко месеца по-късно Иван е осъден на смърт чрез разстрел. Убиецът моли за по-леко наказание - доживотен затвор. Присъдата влиза в сила през 1999 г., една година след като окончателно е отменено смъртното наказание. Иван получава доживотен затвор без право на замяна.

В момента той лежи в Пловдивския затвор в зона със засилена охрана.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина